Acne/Jeugd

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Acne/jeugd
De huid bevat kliertjes die talg (een vettige beschermende stof) aanmaken. Als de kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Dit noemen we acne. Vooral bij mensen tussen de 15 en 25 jaar komt het voor, maar ook op latere leeftijd kan het optreden. Het is een onschuldige huidaandoening, die wel behoorlijk lastig en vervelend kan zijn.

Wat zijn de verschijnselen bij acne?
Bij acne ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de schouders of op de borst. Kenmerkend zijn de mee-eters (comedonen). Er komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg. Later kan dat puntje zwart worden. Wanneer de talgklier ontstoken raakt, ontstaat er een rood puistje met uiteindelijk vaak een gele puskop. Soms kan acne littekens geven.

Hoe ontstaat het?
Bijna iedereen krijgt in de puberteit puistjes. De een heeft er meer of langer last van dan de ander. Waarom weten we niet precies. Hormoonveranderingen tijdens de puberteit zorgen ervoor dat:

– De talgkliertjes in de huid meer talg gaan aanmaken.
– De opperlaag van de huid dikker wordt.
– De kliertjes verstopt kunnen raken door te veel talg en huidschilfers.
– Er een mee-eter kan ontstaan, die vervolgens kan gaan ontsteken.

Rust voor je huid
Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je huid met lauw water. En dep de huid daarna voorzichtig droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Het irriteert de huid en helpt niet.

Uitknijpen
Door uitknijpen, uitdrukken en krabben kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan. Alleen open mee-eters kun je eventueel voorzichtig uitdrukken met de zijkant van je vingers (dus niet met je nagels). Of met een comedonen-quetscher (een minilepeltje met een gaatje in het midden, verkrijgbaar bij de drogist). Was voor het uitdrukken je huid met lauw water.

Geen make-up
Gebruik liever geen make-up. Cosmetica kunnen stoffen bevatten die het ontstaan van acne bevorderen. Als je toch cosmetica gebruikt, kies dan producten op waterbasis. Ook reinigingscrèmes of haarwax (tegen kroeshaar) kunnen de acne verergeren.

Voeding
Een verband tussen voeding en acne is nooit aangetoond. Het volgen van een speciaal dieet heeft dan ook geen zin.

Zonlicht
Ook zonlicht helpt niet tegen acne. In een vochtige omgeving (tropen) kan met zonlicht de acne zelfs verergeren. Of een hoogtezon helpt is onduidelijk.

Onzekerheid
Het kan zijn dat je je onzeker of ongelukkig voelt door al die puistjes. Of dat je je ervoor schaamt en er somber van wordt. Probeer er dan over te praten met iemand die je kent.