Wat is de beste acnebehandeling?

VerbeterMijnHuid - puistjesAcne is de medische term voor puistjes, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Vrijwel iedereen krijgt er in de puberteit mee te maken. Acne is een goedaardige aandoening van de huid die bij de ene persoon meer uiterlijke en/of psychosociale problemen kan geven dan bij de andere. Maar wat is nu de beste acnebehandeling? Want of je er nou veel of weinig last van hebt; puistjes zijn nooit mooi! In deze blog lees je de oorzaken van acne, hoe je het kunt voorkomen, verminderen én je leest welke producten wij aanraden. En goed nieuws: je kunt deze producten direct in onze webshop kopen!

Bestaat er een anti-acnemiddel?

Op een onrustige huid zit je nooit te wachten, maar nog veel frustrerender wordt het wanneer je de twintig gepasseerd bent en nog steeds regelmatig van die vervelende puistjes krijgt. De puberende tienerjaren liggen steeds verder achter je, dus met die puistjes en pukkeltjes moet het wel een keer klaar zijn. Je schrobt je een ongeluk met de (niet al te goedkope) anti-acnemiddeltjes van de drogist, maar niets schijnt te werken. De reden: deze producten bevatten vaak agressieve en overbodige werkstoffen die niet bij je huidtype passen.

Medex-Cellular-Tinted-Acne-Fluid

Kom direct in actie tegen de puistjes!

Lees meer over de beste verzorging en de beste producten voor jouw huidtype!

Hoe ontstaan puistjes?

Bij acne ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de schouders of op de borst. VerbeterMijnHuid - ComedoEr komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg. Later kan dat puntje zwart worden. Wanneer de talgklier ontstoken raakt, ontstaat er een rood puistje met uiteindelijk vaak een gele puskop. Soms kan acne littekens geven.
Als er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier raakt dan verstopt. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen).

 

De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier. In de verstopte talgklieren bevinden zich ook bacteriën die door de follikel meer zullen irriteren. De verstopte follikel zet steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.
Acne kan ontstaan door uitwendige factoren zoals gebruik van bepaalde cosmetica of geneesmiddelen. Maar ook genetische factoren, hormonale factoren (menstruatie, zwangerschap) en psychologische stress spelen een rol.

De diagnose acne wordt gesteld als we mee-eters, rode pukkels (papels) en puistjes (pustels) zien. Als het een hevige ontsteking is, ontstaan onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Van het uitknijpen van puistjes of krabben kun je ontstekingen krijgen en kan de boel verergeren. Niet doen dus!

Medex Kerawash

Is jouw huid verhoornd, onrein of heb je last van acne?

Papels: de rode pukkels

De papel is – net als de verschillende andere soorten puistjes die bestaan zoals pustels en comedonen – een ontsteking in het haarzakje. Je kunt ze herkennen aan kleine rode of roze bultjes op de huid van ongeveer een halve millimeter in omtrek.
Maar niet alle papels zijn een vorm van acne. Een voorbeeld hiervan zijn de waterpokken. Ook dat zijn rode (en jeukende) pukkels op de huid. Waterpokken hebben natuurlijk niets met acne te maken.

Deze rode pukkeltjes komen hoofdzakelijk voor op het gezicht maar ook op andere ‘kwetsbare’ delen van het lichaam, zoals de borst, nek en rug. In tegenstelling tot pustels zijn papels in eerste instantie niét gevuld met pus. Een papel wordt vaak ook verward met pustels. Pustels zijn echter iets ernstiger. Kortom: het grote verschil tussen papels en pustels is dat een papel geen pus bevat.

Wanneer krijg je papels?

VerbeterMijnHuid - Acne en papelsNet zoals bijna elk ander puistje, ontstaat een papel doordat het haarzakje verstopt raakt met oude huidcellen en talg (natuurlijke huidoliën). Bij puistjes zoals mee-eters wordt dit mengsel van huidcellen en talg naar het oppervlak van de huid geduwd.
Maar bij een papel scheurt de wand van het haarzakje, met als gevolgd dat er witte bloedcellen naar binnen vloeien. Het haarzakje gaat op deze plek ontsteken een papel wordt gevormd.

Na verloop van tijd kan het zich wel gaan vullen met witte pus en de pus kan eruit stromen als je (per ongeluk) gaat krabben. Een papel gaat daarom ook vaak vooraf aan een pustel.

Probeer ze niet zelf weg te halen!

Een papel is, net als een onderhuidse puist, moeilijk zelf te verwijderen. Het puistje heeft namelijk geen zichtbaar blaasje gevuld met pus dat je kunt uitknijpen. Zelf uitknijpen is daarom niet raadzaam omdat je de kans vergroot op het achterlaten van onherstelbare littekens!
Het beste is dus om te wachten totdat de papel vanzelf verdwijnt of te wachten totdat de papel zich ontwikkelt tot een pustel en makkelijker te verwijderen wordt.

hannah Active Dry

smeer Active Dry op een puistje waardoor het uitdroogt

En wat zijn dan die ‘pustels’?

Pustels zijn puistjes die voornamelijk in verband worden gebracht met acne. Pustels zijn kleine ontstoken blaasjes gevuld met pus (een mengsel van o.a. dode huidcellen en bacteriën) die zich aan de oppervlakte van de huid zitten.
Een pustel kan overal op het lichaam voorkomen maar komen vooral op het gezicht, de rug en de schouders voor. Daarnaast zijn ook de gebieden waar zweet zich verzamelt (zoals de oksels) gevoelig voor pustels.

Je kunt een pustel herkennen aan de zichtbare ‘witte kopjes’ die bij het uitknijpen een hoeveelheid witte pus vrijlaten.
Normaal gesproken is deze vorm van acne minder schadelijk dan bijvoorbeeld grote ontstoken cysten, maar het is erger dan comedonen of papels.

Wat is de oorzaak van pustels?

VerbeterMijnHuid-Acne-en-pustels
Pustels ontstaan doordat talg, bacteriën en dode huidcellen verstopt raken in de poriën. Dit wordt veroorzaakt door de overproductie van de talgklieren.
De aanleiding voor een overproductie aan talg ligt aan verschillende factoren zoals: hormonen (jeugdpuistjes in de pubertijd), genetica, wrijving met kleding (acne mechanica) en vette cosmetica.

Verwijder een pustel nooit zelf!

Normaal gesproken gaan pustels vanzelf weg. Dode huidcellen worden door de huid opgevangen of de puist barst vanzelf waardoor de pus eruit kan lopen. Het wondje zal uiteindelijk genezen en de huid wordt weer normaal.
Maar als de pustel ernstig ontstoken is, kan er een litteken achterblijven. Littekens kunnen ook ontstaan wanneer pustels steeds op dezelfde plek terugkomen of wanneer je een pustel uitdrukt.
Je kunt er zelf voor zorgen dat het gebied rondom de pustel schoon blijft door het voorzichtig te wassen met lauw water en milde of speciale zeep.

Een dermatoloog adviseert meestal om de plekken met warme kompressen te behandelen zodat de poriën sneller opengaan en de puist makkelijker kan uitlekken. Daarnaast kan een dermatoloog ook zelf de pustel verwijderen om infectie te verkleinen. Je kunt een pustel beter niet zelf uitknijpen!

Onderstaand twee producten die de vette huid reinigen, overtollige talg verwijderen en de huid uitdrogen als het nodig is. Combineer ze en je acne zal zichtbaar verminderen!

Medex-Ablutio-Milk

Reinigingsmilk, die overtollige talg zonder zeep verwijderd!

Medex-Seratoxes-Gel

Bestrijdt acne met deze diepreinigende, uitdrogende gel.

Hannah Logo Top Medex Logo Top

Wanneer naar de dokter met puistjes?

Niet alle pustels hebben met acne te maken. Sommige puisten of puistjes zijn gerelateerd aan bepaalde vormen van uitslag. Een acute uitbraak van puistjes (al dan niet in combinatie met uitslag) kan een teken zijn van een dieper onderliggende ziekte of aandoening. Wacht in dat geval niet af, maar breng je huisarts een bezoek. Overigens kun je, ook als je ‘gewoon’ last hebt van puistjes natuurlijk ook naar de dokter gaan. Misschien kan hij iets voorschrijven wat de acne kan verminderen. Zo zijn er bepaalde anticonceptiepillen waardoor de acne minder wordt of zelfs verdwijnt.

De huid en acne

VerbeterMijnHuid - Huid en acneDe huid bevat kliertjes die talg (een vettige beschermende stof) aanmaken. Als de kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Dit noemen we acne. Vooral bij mensen tussen de 15 en 25 jaar komt het voor, maar ook op latere leeftijd kan het optreden. Het is een onschuldige huidaandoening, die wel behoorlijk lastig en vervelend kan zijn.

Acnetips om puistjes te voorkomen

Grofweg gezegd zijn er twee factoren die voor je puistjes verantwoordelijk zijn. Met name in de gezichts-, rug- en borsthuid zitten kliertjes, die talg afscheiden. Je kunt dus puisten krijgen op je rug, op je kin, op je billen….. Mensen met een vette huid produceren meer talg dan anderen. In de huid zijn talloze ’gaatjes’, follikels genoemd. De talgkliertjes scheiden vet af in deze follikels en zo komt de talg naar buiten.

Bij mensen met acne heeft men vastgesteld dat de uitgang van de follikel (de porie) wordt erbeterMijnHuid - Acne en kledingafgesloten door een klompje dode, verhoornde huidcellen, vermengd met talg. Normaal schilferen afgestorven hoorncellen vanzelf af, maar door verschillende oorzaken blijven die cellen bij mensen met acne juist aan elkaar plakken en vindt ook nog eens extra verhoorning plaats (hyperkeratose). Dit kan komen door hormonen, wrijving (van kleding) en irriterende ‘comedogene’ stoffen van buiten. Een van de belangrijkste tips is het voorkomen van wrijving door kleding.

Het hoornpropje sluit de follikel dus af van de buitenwereld, waardoor de talg niet meer vrij naar buiten kan vloeien. Vervolgens is het een normale huidbacterie, de Propionibacterium Acnes (die gewoon bij iedereen voorkomt!) die zorgt voor de ontstekingsverschijnselen. Deze bacterie leeft bij voorkeur van de talg in de huid, maar produceert bij zijn activiteiten irriterende vetzuren, die uiteindelijk zorgen voor infectie van de huid en het ontstaan van comedonen. Comedonen (dat zijn die kleine zwarte puntjes) zijn zulke propjes die de follikel doen verstoppen. Een van de andere acne tips die ik je zeker wil geven is het regelmatig laten verwijderen van comedonen.

Medex Purus Mask

Bescherm je huid met deze gel. Het houdt vuil tegen en houdt vocht vast.

Hoe ontstaat acne?

Bijna iedereen krijgt in de puberteit puistjes. De een heeft er meer of langer last van dan de ander. Waarom weten we niet precies. Hormoonveranderingen tijdens de puberteit zorgen ervoor dat:
– De talgkliertjes in de huid meer talg gaan aanmaken.
– De opperlaag van de huid dikker wordt.
– De kliertjes verstopt kunnen raken door te veel talg en huidschilfers.
– Er een mee-eter kan ontstaan, die vervolgens kan gaan ontsteken.

Waarom heb ik na de puberteit nog puistjes?

VerbeterMijnHuid - Acne en manJe weet nu dat de overproductie van de talgkliertjes een rol speelt bij het ontstaan van acne. Sommige mensen hebben meer talgproductie dan anderen, dat zijn mensen met een vette huid. In de puberteit heeft bijna iedereen ’last’ van het feit dat klieren ’anders’ reageren, dus ook de talgkliertjes. Als de puberteit voorbij is, dan zijn alle klieren goed afgesteld en alleen de mensen met, van nature, een hogere afscheiding van de talgklieren en grotere follikels, blijven acne houden.

Naast voorgenoemde factoren, kunt je ook pukkeltjes hebben als gevolg van een gevoelige, zogenaamde nerveuze huid. Vaak is dat te zien doordat de huid rood en/of vlekkerig is. De oorzaak van deze pukkeltjes is van allergische aard en ze ontstaan niet door verstoppingen van de follikels zoals hiervoor werd beschreven. Met name bij deze vorm kan bepaald voedsel een rol spelen (aardbeien is een bekend voorbeeld), maar dat is uiteraard per persoon anders. Beide vormen van acne kunnen ook gecombineerd voorkomen.

Puist uitknijpen

Je kunt een puist uitknijpen, maar bedenk dat door uitknijpen, uitdrukken en krabben, nieuwe puistjes en littekentjes kunnen ontstaan. Laat witte comedonen (mee-eters) en grote puisten met rust. Kan je jezelf echt niet bedwingen, knijp dan alleen mee-eters (zwarte comedonen) en rijpe puistjes uit. Neem eerst een warme douche of leg er een vochtig, warm kompres op om de poriën te openen. Was voor het uitdrukken je huid met lauw water. Gebruik een tissue om je vingers te beschermen tegen vuil van buitenaf. Druk heel voorzichtig rondom de mee-eter of het rijpe puistje. Als er niets uitkomt, moet je hem laten rusten. Met een comedonen-quetscher (een minilepeltje met een gaatje in het midden, verkrijgbaar bij de drogist) kun je zwarte comedonen uitdrukken.

Rust voor je huid

Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je huid met lauw water. En dep de huid daarna voorzichtig droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Het irriteert de huid en helpt niet.

Medex Cream Humedios

Dé dagcrème voor de vette, onreine en gecombineerde huid!

Dit kun je doen om acne te voorkomen en te verminderen

Uit de beschrijving van wat acne is, kun je opmaken dat hygiëne erg belangrijk is. Iedere dag (in ieder geval zo vaak mogelijk) een schone handdoek, een schoon washandje en een schone kussensloop gebruiken, helpt echt om de acne te verminderen. Het lijkt tegenstrijdig dat je geen zeep mag gebruiken om je gezicht mee schoon te maken, maar dat komt omdat zeep ingrediënten bevat die prikkelen, met als gevolg dat het talgkliertje nog meer geactiveerd wordt. Ook lijkt het tegenstrijdig dat het eigenlijk verboden is om de puistjes uit te knijpen of te krabben, want weg is weg….. toch?

Maar doe het niet! Ten eerste omdat je bij het uitknijpen kleine bloedvaatjes beschadigt, zodat VerbeterMijnHuid - Acne en reinigenje straks, wanneer de acne weg is, een lelijke huid met littekentjes overhoudt. Ten tweede is op het moment, dat je het puistje kunt uitdrukken, een ontsteking aanwezig; daar moet je dus van afblijven. Het beste is om je eraan te wennen helemaal niet meer met je vingers aan je gezicht te komen. Zelfs niet om even te voelen. Wat je wel kunt doen is, als je het puistje voelt drukken of jeuken, dit even met een watje met Medex Purus Lotion aan te stippen. Je kunt er ook hannah Active Dry op smeren. Dit droogt het puistje uit. Kijk voor vele andere geschikte producten in de webshop. Klik in het filter op ‘uitgebreid zoeken’ en kies bij ‘Acne’ jouw probleem. Zo vind je het meest geschikte product voor jouw huid!

Acne en Cosmetica

Gebruik liever geen make-up. Cosmetica kunnen stoffen bevatten die het ontstaan van acne bevorderen. Als je toch cosmetica gebruikt, kies dan producten op waterbasis en waardoor de huid niet verstopt raakt. Dat houdt in: zonder paraffine/vaseline, parfum en chemische stoffen. Ook reinigingscrèmes of haarwax kunnen de acne verergeren.

Eten en gezond leven voor een mooie huid

Zoals bij alle lichamelijke problemen, geldt ook voor acne dat evenwichtig en gezond leven essentieel is. Bewust eten en een goede nachtrust horen hierbij. Voor wie zich nu afvraagt wat verstopte poriën te maken hebben met een evenwichtig en gezond leven, luidt het antwoord; het mechanisme dat acne veroorzaakt ligt iets gecompliceerder dan hierboven beschreven.
Kies voor een evenwichtig eetpatroon met veel fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten, zink en selenium. Goede bronnen hiervan zijn appels, druiven, pruimen, bessen, mandarijnen, uien, kool en bonen. Drink daarnaast voldoende water en groene thee en laat als het even kan de suiker staan, want ook hier knapt je huid niet van op.

VerbeterMijnHuid - Acne en Omega 3Zet vette vis, zoals haring of zalm, minstens twee keer per week op het menu. Geen viseter? Slik dan capsules met omega-3, want dit vetzuur heeft een positief effect op de onrustige huid – niet alleen in het gezicht, maar ook op de rug en decolleté. Probeer te minderen met andere dierlijke producten; het is wetenschappelijk bewezen dat vooral vlees, melk en zuivelproducten de lichaamseigen hormoonproductie kunnen verhogen met als resultaat een onrustige huid. Eet daarom zo biologisch mogelijk.

Gaat de acne volledig weg?

Ja, de acne kan volledig verdwijnen door een acnebehandeling te combineren met de juiste producten. Je zult er rekening mee moeten houden dat je zelf ook veel moet doen en vooral door moet zetten. Er bestaat geen middel dat ’even’ acne verhelpt, maar het is zeker dat je niet je hele leven met een groot acneprobleem zult zitten!

Wees lief voor je huid!

Karin

Een selectie van de beste huidverzorgingsproducten voor de vette, onreine en acnehuid:

Medex Comedo Mutilat

Een effectief scrubmasker tegen pustels en comedonen.

Medex-Purus-Night-Cream

Een voedende nachtcrème die de onreine huid kalmeert.

Medex-Lotion-Humedios

Deze lotion voorkomt verstoppingen van de huid.

Hannah Logo Top Medex Logo Top

Meer Dan 200 Verzorgingsproducten

meer dan 200 verzorgingsproducten

Gratis Verzending

gratis verzending

Voor 12uur Besteld Morgen In Huis

voor 12:00 uur besteld morgen in huis