Deodorant

Merknaam
Geslacht
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Huid en zon
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

Deodorant

Het is voor veel mensen elke ochtend een terugkerend ritueel. Bijna iedereen grijpt in de ochtend naar de deodorant om zich de rest van de dag te beschermen tegen zweetluchtjes. Dat vinden we zelf prettig, maar de mensen om ons heen worden er vaak ook wat blijer van. Hoe werkt zo’n deodorant eigenlijk?

Ritueel
Het is een vast ritueel, waarbij we nauwelijks meer nadenken. Elke ochtend worden de oksels bewerkt met een deodorant. Het geeft ons een veilig gevoel voor de rest van de dag, als we de reclames mogen geloven. Een deodorant gebruik je om hinderlijke zweetluchtjes weg te werken en zelfs om de hoeveelheid zweet te verminderen. Hoe werkt een deodorant eigenlijk?

Een deodorant heeft een dubbelfunctie:
Transpiratie verminderen
Transpiratiegeur wegwerken

In veel landen wordt een verschil gemaakt en worden producten om transpiratie te verminderen, antitranspirant genoemd, en producten om geur te weg te werken deodorant. In het Nederlands wordt in beide gevallen de term deodorant gebruikt.

Betekenis
Mensen zijn misschien geneigd te denken dat je het woord deodorant zou moeten splitsen in deo en dorant, wellicht doordat de afkorting deo gebruikt wordt. Maar dit is onjuist. Het woord deodorant is in feite een samentrekking van de en odorant. Met odorant wordt iets aangeduid dat een geur verspreidt. Met het negatief makende de ervoor krijgt het de betekenis van ontgeurder. Met een deodorant wil je dus, het zal je niet verbazen, hinderlijke geurtjes wegwerken.

Dubbele werking
De meeste deodorants die je kunt kopen hebben een dubbele werking. Ze werken de hinderlijke luchtjes weg en verminderen tegelijkertijd de hoeveelheid transpiratievocht.

Zweet, waar is dat goed voor?
We vinden het maar lastig, al dat zweet. Televisiereclames wijzen ons nog eens extra op stortvloeden van transpiratievocht die uit onze oksels stromen. Wat lastig toch allemaal! Als het warm is en we ons hebben ingespannen plakt je shirt aan je lijf door al dat vocht. Zou het niet zonder kunnen? Waarom zweten we eigenlijk?

Warmteregelaar
Het menselijk lichaam heeft een gemiddelde lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden Celcius. Doordat in je lijf constant voedingsstoffen verwerkt worden is je innerlijke fabriek stevig aan het werk. Hierbij wordt warmte geproduceerd. Bij flinke lichaamsbeweging en bij warm weer wordt er méér warmte geproduceerd. Als de innerlijke temperatuur hoger dreigt te worden dan 37 graden Celcius, dan moeten er maatregelen worden genomen. In eerste instantie wordt het warme bloed naar de buitenkant van je lijf gestuurd, dus naar armen, handen, vingers, tenen en dus ook naar de huid. Je huid wordt warmer, en door al dat bloed ook roder, en omdat de buitenlucht meestal koeler is wordt zo warmte afgegeven. Om het proces te versnellen wordt zweet geproduceerd. Op de huid treedt vervolgens verdamping op. Op deze wijze wordt warmte aan het lichaam onttrokken. Hierdoor koelt het af, de temperatuur zakt terug naar de goede waarde: zo’n 37 graden Celcius. Kortom, je warmte wordt door je lichaam perfect geregeld, dank zij het zweten.