Grove Poriën

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Grove poriën

Poriën zijn de openingen van de zweetkliertjes van onze huid die iedereen heeft, hetzij groot of klein. We hebben onzichtbare poriën die vocht afscheiden (zweetklieren) en poriën die talg afscheiden (talgklieren). In de loop van de tijd kunnen de poriën groter worden en dat worden dan grove poriën genoemd. Deze zijn vaak rond de neus en op de T-zone te vinden; de plekken waar de huid vaak wat vetter is. Wanneer de huid veel talg afscheid (vette huid) staan de poriën wijd open en kunnen deze openingen snel verstoppen met talg.
De oorzaak van grove poriën is te wijden aan het feit dat naarmate je ouder wordt de hoeveelheid collageen in de huid afneemt waardoor de stevigheid van de poriewandjes vermindert. Talg, make-up resten en andere soorten vervuiling die erin achterblijven rekken de poriën als het ware op waardoor ze steeds duidelijker zichtbaar worden. Daarnaast vergroten ook de zweetklieren in de huid en komen ze door het slapper worden van de huid meer aan de oppervlakte te liggen. Grove poriën die zijn ontstaan doordat ze elasticiteit hebben verloren kunnen genetisch bepaald zijn.

De een heeft alleen grove poriën rondom de kin en de neus, de ander over het hele gezicht. Onze poriestructuur bepaald voor een groot deel welk huidtype we hebben. Zo heeft een droge huid weinig tot geen poriën, een gecombineerde huid heeft vaak op het voorhoofd, neus en kin grove poriën (T-zone) en bij de vette huid heeft het hele gezicht grove poriën.

Goed reinigen
Het is van essentieel belang dat je je huid goed schoonhoudt en milde producten gebruikt die geschikt zijn voor jouw huidtype. Hoe moe je ook bent en hoe laat het ook is, ga nooit met een niet gereinigd gezicht naar bed. Door je huid goed te reinigen voorkom je dat vuil zich in de poriën ophoopt en de poriën daardoor vergroten.
Naast het af en toe nemen van scrubs en maskers kunnen ook poriereinigende strips helpen om de huid schoon te houden en de poriën diep en grondig te reinigen.

Hydrateren
Naast je huid goed te reinigen is het ook belangrijk deze goed te hydrateren. Gebruik in geval van grote poriën niet al te vette crèmes, want dan vererger je het probleem alleen maar. Je kunt daarom voor de t-zone het beste een lichte, vochtinbrengende crème gebruiken. Wat je ook kunt proberen is je T-zone juist een tijdje niet met crèmes te behandelen, soms kan de huid even met rust laten al voor verbetering zorgen. De talgklieren zorgen zelf namelijk ook voor voldoende talg om de huid vet te houden en daarmee te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Voorzichtig met mee-eters
Naast al bovenstaand is het ook erg belangrijk voorzichtig met mee-eters en pukkeltjes om te gaan en er niet teveel aan te zitten. Met name mee-eters, die worden veroorzaakt door een overtollige talgproductie, kunnen uiteindelijk resulteren in blijvend vergrote poriën.

Camoufleren
Wanneer je poriën ondanks je huid goed te verzorgen nog steeds zichtbaar zijn kun je deze met make-up ook goed verdoezelen. Belangrijk is dat je een olievrije foundation en niet te dekkende foundation gebruikt. Olievrij om te voorkomen dat de poriën verstoppen en niet te dekkend omdat zware foundations grove poriën alleen maar accentueren. Breng de foundation met een neergaande beweging (dus van boven naar beneden) aan, op deze manier krijg je grove poriën het best gecamoufleerd.