Herpes/koortslip

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Eigenschap
Acne
Huid en zon
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

Koortslip

Een koortslip komt vanuit het herpesvirus, infecties van dit virus komen regelmatig voor. Het virus is besmettelijk en verspreidt zich door lichamelijk contact of door bijvoorbeeld lippenbalsem van diegene te gebruiken.

Een herpes/koortslip is alleen in een bepaalde fase besmettelijk. Het virus zit in het vocht van de blaasjes en in het beginnende korstje op de lip.

Het herpesvirus al op jonge leeftijd…
Over het algemeen krijgt men het virus al op jongere leeftijd, als kleuter. Het virus kan zich openbaren in klachten, maar dit hoeft niet. De gekregen infectie zal na enige tijd verdwijnen, het virus echter niet. De oorzaak van een koortslip ligt bij het virus wat geactiveerd kan worden door zonlicht, verminderde weerstand, koorts, menstruatie of stress.

Als eerste tekenen krijgt men een jeukend of branderig gevoel. Daarnaast is de koortslip te herkennen aan het terugkomen op een bepaalde plek op de lip. Het virus zit in een bepaalde zenuwbaan, diezelfde zenuwbanen spelen op bij een nieuwe infectie.

Symptomen koortslip
Een beginnende koortslip start met een branderig, jeukend en/of tintelend gevoel rondom de lip. Vanaf dit moment kan het virus al besmettelijk zijn. Na bepaalde tijd, dit kan enkele uren of enkele dagen duren, ontstaan er blaasjes op de lip. Deze lipblaasjes zijn gevuld met vocht. Het vocht in deze lipblaasjes is uiterst besmettelijk.

Het herstel van lipblaasjes
Het blaasje op de lip gaat kapot waarna korstjes ontstaan. Probeer de lipblaasjes en daarna de korstjes niet aan te raken en was regelmatig je handen. Je kunt namelijk via je vingers en/of handen jezelf en anderen besmetten.

Wanneer het korstje verdwijnt is het besmettingsgevaar voorbij. Een koortslip laat in principe geen blijvende littekens na.

Koortslip behandelen
In principe geneest een koortslip vanzelf, maar door het gebruiken van een koortslipcrème is de kans groot dat je er eerder vanaf bent of de lipblaasjes in ieder geval beperkt.

Aciclovir of Pebciclovir
Er zijn diverse soorten crèmes te vinden. Een crème met aciclovir of penciclovir moet meerdere keren per dag aangebracht worden, dit voor 4 – 5 dagen. Helaas is het met een koortslipcrème met deze stoffen lang niet zeker dat het virus niet alsnog doorkomt.

Crème met zink
Crèmes met zink werken ook bij een nieuwe infectie. Deze koortslipcrème kan toegepast worden wanneer je een infectie aan voelt komen. Het aantal blaasjes wordt beperkt en zink werkt daarnaast ook indrogend en zorgt ervoor dat de plek minder jeukt.

Let wel op dat een crème niet alleen een uitdrogende werking heeft. Dit maakt je lippen in het geheel droog en dus kapot, wat niet goed is voor eventuele verdere besmetting. Kijk ook naar een zuiverende werking en of de crème een doorbloedende werking heeft. Dit zal het huidherstel en de genezing bevorderen.

Vergeet niet dat het virus nooit meer uit je lichaam verdwijnt. Een koortslipcrème zal je nooit genezen en het virus kan altijd weer terugkomen. De crèmes zijn voor het beperken en verlichten van de verschijnselen.

Hoe lang duurt een koortslip
Normaliter duurt het genezingsproces zo’n 7 tot 14 dagen. Wanneer het van langere duur is, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Koortslip en zwanger?
In principe is een koortslip tijdens een zwangerschap alleen maar pijnlijk en vervelend voor jezelf. Het kan weinig kwaad voor je ongeboren baby, het dragen van het virus kan zelfs een voordeel opleveren in de weerstand van het kind.

Koortslip tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kan een koortslip weinig kwaad, let wel op wanneer je bijna uitgerekend bent, dan is onderstaande van toepassing.

Zoals eerder benoemd is het voor een ongeborene wel positief als je het herpesvirus al met je meedraagt. Tijdens de zwangerschap geef je namelijk via het bloed antistoffen mee. Deze antistoffen geven een stukje bescherming tegen het virus. Pasgeborene zonder deze antistoffen zijn extra kwetsbaar voor een infectie.

Voor baby’s een ander verhaal
Het is belangrijk om met een koortslip goed op te letten. Baby’s tot een maand of 3 – 4 zijn extra vatbaar voor het virus en kunnen hier ernstig ziek van worden. Lipblaasjes uiten zich dan niet altijd, een baby kan ook last krijgen van benauwdheid, koorts, overgeven en slecht eten en drinken.
In het Engels heet een kus van iemand met een koortslip ook wel de kiss of death, aangezien het virus dodelijk kan zijn voor de baby.