Meeëters

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Meeëters
Als je denkt aan puisten, dan worden meeëters vaak in één adem mee genoemd. Het zijn geen gulzige wormpjes zoals vroeger wel eens gedacht werd. Maar wat zijn het dan wel? Zijn ze altijd zwart? En kun je ze zelf verwijderen? Hieronder alle tips en trics.

Het wordt ook wel een comedo genoemd, is een verstopte talgklier. In de uitgang van deze klier zit dan een propje huidcellen met talg.

Er zijn verschillende soorten:
– Open meeëters met een grijszwarte prop. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door de lichaamseigen stof melatonine, en is dus geen vuil of viezigheid. Deze herken je aan een zwart puntje in je huid.
– Gesloten meeëters, met een witte prop. Deze herken je aan een wit puntje in je huid. De witte varianten liggen dieper in de huid en zijn daardoor moeilijker te verwijderen dan de zwarte varianten, die meer aan het huidoppervlak liggen. Voornamelijk de witte kunnen ontstoken raken en zo uitgroeien tot een puist. Meeëters komen vooral voor in het gezicht, op de rug of nek.

Zelf verwijderen?
Over het algemeen is het niet verstandig om meeëters zelf uit te knijpen. Het kan namelijk zijn dat er bacteriën onder je nagels zitten, die door het uitknijpen op je huid terecht kunnen komen en hier een ontsteking veroorzaken. Ook kunnen er als het gevolg van het (te hard) uitknijpen uiteindelijk littekens ontstaan. Een professionele schoonheidsspecialiste weet hoe ze hier op verantwoorde wijze mee om kan gaan. Zij reinigt eerst grondig je huid en zorgt dat je poriën goed openstaan (door je huid te stomen). Dan pas begint het verwijderen van de meeëters. Hiervoor gebruiken ze een hulpmiddel of de zijkant van de vingers, nooit de nagels. Alleen in het geval van zwarte meeëters kun je nog wel eens een poging wagen om zelf uit te knijpen.

Kun je het voorkomen?
Je kunt er zelf wel voor zorgen dat je meeëters voorkomt. Dit kan door een goede reiniging van de huid. Kies hierbij voor verzorgingsproducten die passen bij jouw huid. Vooral tijdens momenten van hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de ongesteldheid of het wisselen van de pil, is het belangrijk om hier extra op te letten. Gebruik bij voorkeur geen zeep of vette producten die de poriën doen verstoppen. Ook is het aan te raden om alcoholhoudende reinigingsproducten te vermijden.