Talg (overtollig)

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Talg (overtollig)
Overtollig talg of een vette huid is erg vervelend voor grote groepen men mensen. Hoewel het eigenlijk geen kwaad willen mensen vaak toch meer informatie over een vette huid daarom nu dit artikel. Wat is een vette huid nou eigenlijk. Wie hebben er last van en hoe kan ik het herkennen. Een vette huid komt voornamelijk voor bij jonge mensen. Een vette huid is te herkennen door te kijken naar de T-zone. De oorzaken en oplossing plus meer informatie.

Wat is een vette huid?
Een vette huid komt voornamelijk voor bij jonge mensen. Deze vette huid is goed te herkennen door te kijken naar de t-zone (kin, neus en voorhoofd). Als je een vette huid hebt glimt dit gebied vaak. Ook is een vette huid altijd dikker dan een niet-vette huid omdat er meer talg op het huidoppervlak zit met als gevolg dat de huid eerder verhoornd. Een andere goede manier om te weten of je een vette huid hebt is om in de loop de dag een tissue tegen je gezicht te houden. Als er een olieachtige soort vocht op de tissue zit heb je meestal een vette huid.

Talg is voor een belangrijk deel uit vet opgebouwd en heeft een onmisbare functie voor het lichaam. Talg is een soort beschermingsolie die de huid beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Op het moment dat je een vette huid hebt is het proces van talg aanmaken niet in evenwicht met het natuurlijke verlies. Talg kan dan in plaats van beschermen de pH-waarde van de huid doen veranderen. Als de vette huid niet genoeg verzorgd wordt kan dit leiden tot ontstekingen en deze zijn vaak de voorloper van acne. In deze staat is de huid niet beschermd tegen bacteriën en andere schadelijke micro-organismen.
Toch heeft een vette huid ook zeker voordelen boven de niet-vette huid want een vette huid verouderd veel minder snel en de huid blijft lang jong. Ook is een vette huid een erg sterke huid in verhouding met een droge huid. Het is aan te raden om te proberen de talgproductie weer in evenwicht te brengen want als dit lukt krijg je niet een droge huid maar een gezonde en goed beschermde huid. Probeer dus de balans te vinden om een optimale huid te creëren. Het is niet zo dat een vette huid over je hele lichaam naar voren komt, een vette huid kan ook plaatselijk zijn.

De oorzaken van een vette huid
Erfelijkheid
Dieet
Hormoonveranderingen, voornamelijk tijdens de pubertijd, maar dit kan ook op andere momenten onder andere omstandigheden
Zwangerschap
De pil
Bepaalde cosmetica
Vochtigheid en heet weer

Hoe verzorg je een vette huid het best?
Er belangrijk is om ervoor te zorgen dat je de huid weer in balans brengt. Bij een vette huid moet je ervoor zorgen dat je de huid goed schoon houdt want een goed hygiëne is een must in het hervinden van de balans. Make-upresten en andere vuiligheid (bijvoorbeeld sigarettenrook) moeten liefst voor het slapen gaan elke dag verwijderd worden.

Wat wel doen bij een vette huid
Gebruik producten die jouw huid weer in evenwicht kunnen brengen
De talgvorming verminderen zodat de talgklier gaat normaliseren
Het te veel aan talg verwijderen
De huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf

Je moet niet denken dat deze producten en tips de huid binnen enkele weken in balans kunnen hebben. Een vette huid is een feit en als je dit niet direct begrijpt en hier naar handelt kun je hier nog erg lang last van hebben. Zorg ervoor dat je jouw balans terugvindt desnoods met behulp van een schoonheidsspecialist of een huisarts.

Wat niet doen bij een vette huid
Geen schuimende zeep of andere schuimende producten gebruiken omdat deze over het algemeen nogal agressief zijn.
Geen alkali houdende zeep gebruiken omdat deze de pH-waarde van je huid aantast en deze daardoor kan gaan irriteren.
Je moet zo min mogelijk alcoholhoudende producten gebruiken, het beste is geen.

Het is belangrijk om een advies als het vet verwijderen in de wind te slaan omdat je lichaam dan juist nog meer talg gaat produceren waardoor het alleen maar erger wordt. Realiseer je gewoon dat een vette huid erg gevoelig is en dat je er goed mee om moet gaan.

Hoe ga je om met mee-eters en een vette huid?
Totdat de huid in balans is is het zaak dat je op een goede manier om gaat met pukkeltjes, puistjes en mee-eters omdat je hier anders wel eens littekens aan over kunt houden. Mee-eters (zwarte puntjes) ontstaan door een teveel aan talg dat zich ophoopt in de poriën die daardoor verstopt raken. Door het contact met melanine kleurt de porie zwart. Mee-eters kun je het makkelijkst verwijderen door een schoonheidsspecialist zij maakt dan de huid soepeler waardoor je ze erg gemakkelijk kan verwijderen. Als je de mee-eters zelf gaat uitdrukken creëer je juist talgvorming en kan er zelfs een ontsteking ontstaan of blijvende verkleuring van de huid.

Hoe ga je om met pukkeltjes, puistjes en een vette huid?
Witte pukkeltjes en puistjes ontstaan doordat bacteriën die zich voeden met talg en keratine binnendringen in de huid. De aanwezigheid van de bacteriën zorgt voor ontstekingen. Een goed hygiëne is ook hier weer van belang dus zorg ervoor dat je je lichaam goed schoon houdt en laat pukkeltjes alleen maar verwijderen door een schoonheidsspecialist zodat je geen littekens overhoudt of nieuwe ontstekingen begint.
Om sporadische pukkels te verwijderen bestaan speciale producten om de ontsteking te remmen. Gebruik dus geen tandpasta want dat beschadigt de huid. Als je last hebt van een glimmende huid probeer dan een anti-glimproduct.

Enkele tips
Zelfs een klein tekort aan B2 kan een vette huid veroorzaken. Gist, tarweolie, noten en bonen zorgen voor B2 en B5 dus let erop dat je deze binnenkrijgt.
Drink zoveel mogelijk water om afvalstoffen af te voeren.
Rook niet, dit vergroot de poriën en verslechterd de huid.
Slaap en beweeg voldoende.