Brandwonden

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Eigenschap
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

Brandwonden
Een ongeluk zit in een klein hoekje
De huid is opgebouwd uit een aantal lagen en bevat haren, klieren, zenuwen en bloedvaten. Bij een verbranding worden die lagen door chemische stoffen of thermische inwerking, zoals door vuur of heet water beschadigd. Brandwonden zijn méér dan ‘een ongelukje’.

Brandwonden zijn levensbedreigend
Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen die er bestaan en kunnen blijvende schade veroorzaken. De diepte van de brandwond hangt af van de temperatuur, de inwerkingstijd van de hitte op de huid en de oorzaak van de verbranding (bijvoorbeeld hete vloeistof of vuur). Al boven een temperatuur van ongeveer 40° Celsius beschadigt de huid.
Een brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit, gedurende een bepaalde tijd, boven een bepaalde kritische temperatuur.

Oorzaken
Zonverbranding
Geen wond maar een ontstekingsreactie van de huid
Hete vloeistofverbranding
Een blaar of een zeer pijnlijke wond door bijvoorbeeld een ongeluk met een kop thee
Contactverbranding
Een blaar of een zeer pijnlijke wond door het aanraken van een heet voorwerp
Vuur / vlamverbranding
Een (diepe) wond door contact met een (steek)vlam
Verbranding door elektriciteit
(diepe) wonden door de inwerking van elektriciteit
Chemische verbranding
Een wond door de inwerking van een chemische stof

Bij verbranding verliest de huid een deel van haar vitale functies. De gevolgen daarvan zijn; ‘warmteverlies’, het lichaam verliest veel warmte omdat de huid de temperatuur niet kan vasthouden; ‘vochtverlies’, de huid kan het vocht niet tegenhouden en ‘infectiegevaar’; waar de huid defect is, kan door inwerking van bacteriën een infectie ontstaan.