Cellulite

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

Cellulite
Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Cellulitis moet niet verward worden met cellulite. Cellulite is een toestand van het onderhuidse vet, waardoor het huidreliëf grover wordt en de huid een sinaasappelschil-achtig uiterlijk krijgt. Cellulite wordt daarom ook wel sinaasappelhuid genoemd.

De ontsteking bij cellulitis gaat gepaard met roodheid, zwelling, pijn en soms koorts. Cellulitis is, net als de huidaandoening erysipelas (wondroos), een vorm van huidontsteking.

Bij cellulite kunnen de kuiltjes en bobbeltjes in de huid enigszins gevoelig zijn. Sinaasappelhuid bevindt zich vooral op de billen, benen en bovenarmen, en is volkomen onschuldig. De meerderheid van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van.

Oorzaak
De oorzaak van cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De stafylokokkenbacterie is een vaak voorkomende veroorzaker.
Het onregelmatige huidoppervlak bij cellulite is het gevolg van verdikte vetcellen, vocht en giftige stoffen uit zowel de omgeving als uit voedsel. Vaak wordt gedacht dat dit samenhangt met overgewicht. Dit is niet waar. Het komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het onderhuids vet is bij vrouwen opgebouwd uit steunpilaren waarop de huidlaag rust. Cellulite verandert de structuur van vet, waardoor dit niet meer in balans is. Hierdoor wordt de huidlaag ruw en stug. Vermoedelijk is er een verband met vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Mogelijke oorzaken zijn een verminderde bloedcirculatie. Ook stoffen als alcohol, geraffineerde suikers en cafeïne kunnen een rol spelen. Hiernaast spelen onvoldoende lichaamsbeweging en erfelijkheid ook een rol.

Symptomen

Cellulitis is een snel uitbreidende ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling, pijn en soms koorts. Ook kun je een algeheel gevoel van malaise hebben.
Cellulite is een verschijnsel dat de uiterlijke vertoning van de huid verandert. Dit verschijnsel zorgt voor een gebobbelde uitstraling (of sinaasappelhuid) op de heupen, de dijbenen en de billen. De huid krijgt op deze plaatsen een ruw uiterlijk bij ontspanning. Daarnaast voelen deze gebieden door de verminderde bloedcirculatie koud aan en worden ze minder snel bruin door de zon.