Eczeem

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Eczeem
Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont en je symptomen kunt hebben zoals jeuk, rode plekken, droge huid en schilfers. Vooral jeuk en rode plekken komen veel voor. Jeuk is erg hinderlijk en door te gaan krabben, kan een jeukende plek ook pijnlijk worden en opengaan. Hierdoor kunnen weer nieuwe irritaties ontstaan en krijg je een vicieuze cirkel. Ook zichtbare rode plekken op de huid of schilfers op de kleding zijn erg vervelend. Eczeem is niet leeftijdsgebonden. Iedereen kan er last van krijgen.

Eczeem kan ontstaan door een overmatige reactie van je immuunsysteem op een prikkel. Een prikkel kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een stof waarmee je huid in aanraking komt zoals cosmetica, parfum, nikkel, lijm of zeep. Ook op omgevingsfactoren zoals zon, (koude) wind, warmte en (warm) water kan je huid overgevoelig reageren. Het kan ook erfelijk zijn. Je kunt er een aangeboren aanleg voor hebben doordat je ouders het hebben.

De huid
De huid vormt een barrière tussen “binnen” en “buiten” ons lichaam en zorgt ervoor dat bepaalde stoffen, bacteriën en water niet ons lichaam binnen kunnen dringen. In de huid zitten anti-microbiële beschermers. Zij vormen een eerste verdediging tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld allergenen. Als je last hebt van eczeem is de barrièrefunctie van de huid verstoord en heb je (bijna) geen anti-microbiële beschermers in je huid.

Bij eczeem heb je ook vaak last van een (zeer) droge huid, omdat je huid meer vocht verliest en je huid minder huidvetten (lipiden) bevat. Je huid kan ook droog zijn op plekken waar je geen last hebt van eczeem. Als je huid droog is, neemt de vatbaarheid van de huid voor irriterende stoffen toe en daarmee ook de kans op eczeem. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel.

De aandoening kent een grillig verloop. Zo heb je er even een tijdje geen last van en dan opeens speelt het weer op. Er zijn verschillende factoren die de klachten kunnen verergeren zoals vermoeidheid, te veel stress en ziekte. Rust, ontspanning en een goede weerstand zijn daarom van belang.