Gevoelige huid

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Gevoelige huid
Een gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dit merk je bijvoorbeeld aan rode vlekken, uitslag of een trekkerig gevoel. Deze symptomen kunnen zich zowel op het gezicht als op het hele lichaam voordoen.

Elke huid is in bepaalde mate gevoelig, want eigenlijk betekent dit dat ze in staat is om zintuiglijke prikkels waar te nemen. Maar waarnemen betekent ook selecteren. Een van de belangrijkste functies van de huid is immers de barrièrefunctie: het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke bestanddelen, vuil, straling en micro-organismen. De huid moet dus ‘beslissen’ welke stoffen of prikkels worden toegelaten, en welke niet. Een te gevoelige huid is niet meer in staat om deze selectie te maken. Het afweermechanisme is verstoord waardoor de huid een lagere weerstand heeft tegen irriterende stoffen. Als gevolg hiervan wordt de bovenste laag van de huid erg poreus, waardoor externe prikkels gemakkelijk kunnen binnendringen. Als compensatie zal de huid zichzelf beschermen door harder te worden, met een geïrriteerde en vaak ruwe huid als gevolg.

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?
Uit onderzoek naar de oorzaken van een gevoelige huid blijkt dat erfelijkheid hier vaak een rol speelt. Bij veel mensen is de huid echter gevoelig geworden als gevolg van omgevingsfactoren of levensstijl. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
– Stress
– Verontreinigde lucht
– Roken
– Hormonale veranderingen (pubertijd, zwangerschap, overgang)
– Voeding
– Gebruik van medicijnen
– Gebruik van schoonmaakmiddelen
– Ouderdom
– Weersomstandigheden
– Bepaalde stoffen in cosmeticaproducten en make-up

Wat zijn de symptomen van een gevoelige huid?
Een gevoelige huid kan je aan verschillende symptomen herkennen. Deze worden meestal sterker wanneer je lichaam verzwakt is, bijvoorbeeld door vermoeidheid of stress. Vertoont je huid een of meer van deze verschijnselen, dan is de kans groot dat ze gevoelig is:
– Een trekkerig gevoel
– Een droge huid
– Schrale plekken
– Rode vlekken, vooral op de wangen
– Uitslag en/of jeuk
De seizoenen spelen hier een belangrijke rol. Tijdens de zomerperiode is de huid doorgaans minder gevoelig dan tijdens de winter. De dagelijkse temperatuurschommelingen zijn minder groot en we zijn vaker buiten. De luchtkwaliteit in huis is ook beter omdat de centrale verwarming in de zomer uitblijft.

Verzorgingstips voor de gevoelige huid
Gelukkig zijn er heel wat tips die je kunnen helpen je huid weer in balans te brengen. Vaak volstaat het om een aantal goede gewoonten aan te nemen en te zorgen voor een gezonde levensstijl. Dit komt je hele lichaam én geest ten goede, wat zich vertaalt in een gezond en rustig huidbeeld.