Kinderhuid

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

Kinderhuid
Als je aan kinderen denkt, denk je aan onbevangen, puur, speels, levendig, opgewekt en fantasierijk. Soms gedragen ze zich als kleine volwassenen, alleen dat zijn ze niet en hun huid al helemaal niet! De kinderhuid is tot ruim vijf keer droger dan een volwassenhuid. Dat komt door een beperkte productie van huidvetten (talg). Daarnaast is de kinderhuid veel kwetsbaarder voor het absorberen van chemische stoffen in het lichaam. Dat vraagt om een gezonde en goede keuze als het om verzorging gaat.

De talgproductie van de kinderhuid
Talg is het huidvet van de huid. Talg heeft een beschermende werking tegen uitdroging en tegen infecties door bacteriën en schimmels, zoals voetschimmel en candida. Pasgeboren baby’s worden het eerste levensjaar hormonaal beschermt door hun moeder. Na dit eerste jaar valt de talgproductie van de kinderhuid bijna volledig weg, om pas terug te komen rond de puberteit. Dat wil dus zeggen dat de kinderhuid na het eerste levensjaar tot ruim vijf keer droger is en dus vijf keer gemakkelijker uitdroogt dan onze eigen (volwassen)huid. Los van de talgproductie is de huid van pasgeboren baby’s en kinderen ook nog ruim vijf keer dunner en vele malen kwetsbaarder dan een volwassenhuid.

Niet elke dag in bad
De beperkte talgproductie kan er voor zorgen dat de kinderhuid sneller uit balans raakt waardoor kinderen last krijgen van hun huid; zoals droogheid, jeuk, eczeem of schilfers. Als dit gebeurd kan de kinderhuid niet optimaal worden beschermt tegen schadelijke invloeden van buiten af. Chemicaliën worden dan nog gemakkelijker geabsorbeerd en komen dan in hun lichaam terecht.

Hoe kan de kinderhuid dan uit balans raken?
Allereerst door weersinvloeden zoals de kou, harde wind of de zon. Ten tweede door (te) veel wassen. Vanuit de evolutie gezien is het nooit de bedoeling geweest om onze huid veelvuldig te wassen. Onze huid heeft een geheel zelfreinigend mechanisme, die bacteriën en ziektekiemen onschadelijk maakt. Dit mooie natuurlijke evenwicht wordt uit balans gebracht als we onze kinderen en baby’s veelvuldig en vooral elke dag wassen. Tot slot wordt de kinderhuid ook uit balans gebracht door chemicaliën en werkstoffen in producten voor volwassenen.

Weg met schadelijke stoffen
Oké, geen schadelijke stoffen meer. Alleen hoe doe je dat en welke zijn dat? Het begint bij er bewust van te zijn dat de kinderhuid net een spons is. Dat hun lichamen minder goed in staat zijn om giftige stoffen en chemicaliën af te breken. Wees er ook bewust van dat schadelijke stoffen niet alleen in voeding zitten of in goedkopere verzorgingsproducten. Het is veel breder dan dat. Het verven van de babykamer, het dragen van chemisch geïmpregneerde verkleedkleren, het sabbelen op goedkoop speelgoed uit China, er kunnen allemaal schadelijke stoffen in zitten.

Qua verzorging is het in ieder geval verstandig om te kiezen voor producten die speciaal zijn gemaakt voor kinderen. Producten zonder parabenen, agressieve conservering of emulgatoren, sulfaten, siliconen, kleurstoffen of andere chemicaliën. In Nederland is het wel een zoektocht om natuurlijke producten voor kinderen te vinden. Daarom heb ik destijds Loverock ontwikkeld. Ik wilde een gezonde keuze bieden. Dat is gelukt! Want ons merk is echt puur natuurlijk. Loverock is daarmee het eerste Nederlandse kwaliteitsmerk speciaal voor de kinderhuid. Ook fijn om te weten dat onze producten zijn niet getest op dieren, wel op onze eigen kinderen.

Bescherm de kinderhuid tegen de zon
– Houd kinderen onder de 12 maanden liever helemaal uit de zon.
– Houd kinderen zo veel mogelijk, maar zeker tussen 12.00 en 15.00 uur, uit de zon. De zonkracht is dan in Nederland het sterkst.
– Laat kinderen op zonnige dagen zoveel mogelijk in de schaduw spelen. Schaduw beperkt de blootstelling aan UV-straling, maar neemt die niet helemaal weg. Ook in de schaduw is het van belang om kinderen in te smeren.
– Weet dat we ook op een bewolkte zomerse dag blootgesteld worden aan UV-straling. Wolken houden die straling niet helemaal tegen. Bescherming is ook nodig als het bewolkt is.
– Laat kinderen in het voorjaar wennen aan de zon. Hierdoor ontstaat een verdikking van de huid die natuurlijke bescherming tegen de zon biedt.
– Gebruik voor kinderen een antizonnebrandproduct met minimaal factor 30.
– Smeer je kind altijd een half uur voordat het in de zon gaat in, zodat de zonnebrandcrème genoeg tijd heeft gehad om in te trekken.
– Smeer gevoelige delen, zoals neus, oren, oogleden, nek en witte randjes die onder kleding uitkomen, extra goed in.
– Smeer kinderen iedere twee uur én elke keer als zij uit het water komen opnieuw in. Doe dit ook als je kind is ingesmeerd met een waterproof zonnebrandmiddel. Door spelen, afdrogen en zweten gaat een deel van het product er weer af.
– Haal kinderen, ook als ze zijn ingesmeerd met de hoogste factor, na maximaal 3 uur uit de zon.
– Laat je kind een zonnebril met een CE-markering dragen, die UV-straling tegenhoudt. De CE-markering is een productlabel dat aangeeft dat het product volgens Europese – Specificaties is getest en de ogen ook daadwerkelijk beschermt.
– Kleding biedt in combinatie met antizonnebrandproducten de beste bescherming tegen UV-straling. Zet je kind een zonnehoedje of pet op en trek hem of haar een T-shirt aan.
– Wanneer er toch lichte verbranding is, kan aftersun de huid helpen sneller te herstellen. Tevens biedt aftersun verkoeling voor de huid.
– Hoe sterker de zonkracht, hoe meer schadelijke UV-straling. Meld je daarom aan voor een gratis Zonbeschermingsadvies per e-mail, twitter of mobiel. Het advies is gekoppeld aan de Zonkracht (KNMI) van de dag.