Ouderwordende (rijpere) huid

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

De ouderwordende huid
Onze huid is uitgerust met systemen om zichzelf te verzorgen en te vervangen. Al na je twintigste levensjaar begint dit proces trager te worden. De huid verliest vocht en er wordt minder talg aangemaakt, waardoor de huid droog gaat aanvoelen. Huidveroudering wordt zichtbaar door het ontstaan van rimpels en kreukels in de huid. Goede bescherming tegen de zon is van groot belang om het proces van de ouderwordende huid te vertragen.

De huid
De huid bevat allerlei systemen om zichzelf te verzorgen. Talgklieren houden de huid vet, het vochtpeil van de cellen wordt op peil gehouden, cellen worden constant ‘gerepareerd’ door het eigen lichaam, natuurlijke anti-oxidanten onderdrukken vrije radicalen en voedingsstoffen worden afgebroken voor gebruik in de cellen. Met al deze systemen wordt onze huid telkens vernieuwd. Dit proces gaat echter steeds trager als we ouder worden.

Begin van de ouderwordende huid
Onze huid is al voor het 25ste levensjaar bezig met veroudering. Veel merk je er dan nog niet van. Maar feit is dat het celvernieuwingsproces al trager aan het worden is. De eerste tekenen van huidveroudering treden op rondom de ogen. Het gaan gebruiken van antirimpel crème onder de ogen is dan ook aan te raden. Op latere leeftijd neemt de hoeveelheid collageen af, een eiwit wat ervoor zorgt dat de huid elastisch is.

Wat kun je zoal doen om huidveroudering uit te stellen – huidveroudering te voorkomen?
– Gebruik van vochtinbrengende crème
– Vermijd veel zon en blijf vooral uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur
– Gebruik een dagcrème met SPF
– Rook niet, door roken vernauwen bloedvaten, waardoor de doorbloeding van de huid slechter wordt.
– Stress voorkomen

Effect van stress op de huid
De celvernieuwing vertraagt als je emotioneel gestrest bent. Door veel emotionele stress krijgt de huid extra rimpels, wordt slap en gaat verzakken. Bij stress wordt het hormoon cortisol gevormd, wat zorgt voor de toestroom van suiker in de bloedstroom. Dit zorgt voor meer energie, maar collageen en elastine in de huid worden erdoor aangetast. Gevolg is een huid die sneller verouderd.

Waarom wordt je huid droger?
Hoe ouder je wordt, hoe minder goed het natuurlijke beschermlaagje van de huid nog werkt. Hierdoor verliest de huid vocht en gaat de huid trekkerig aanvoelen. Verder gaan de talgklieren steeds minder goed werken, waardoor de huid ook minder vet wordt. Veel drinken is van belang, om het vochtpeil in stand te houden. Dranken die vocht aan je lichaam onttrekken kunnen beter vermeden worden of met mate worden gebruikt ( bv. alcohol).

Rimpelvorming en de zon
De huid veroudert het snelst door onverantwoord zonnen. UV-A heeft een grote invloed op de vorming van rimpels. Het is dan ook belangrijk om een dagcrème te gebruiken die beschermt tegen UV-A. Ga je echt zonnen of verblijf je lang in de zon, gebruik dan een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, factor 30 of zelfs 50.

Rode vlekken op de oudere huid
Meer dan de helft van de vrouwen krijgt op een gegeven moment last van een rode, trekkerige huid. De plekken zitten vaak op de wangen, de neus en de kin. Vaak is het een gevolg van het knappen van oppervlakkige haarvaatjes. Dit kan o.a. ontstaan als gevolg van;

– Slechte bloedsomloop
– Alcohol gebruik
– Gekruid eten
– Veel zonnen