Huiduitslag: wat is het en wat kun je eraan doen?
Rode vlekken op je huid, jeukende bultjes op je arm of ontstekingen rond de ogen: huiduitslag is meestal geen pretje. Naast dat je er flink last van kunt hebben omdat het jeukt of pijn doen, ziet het er ook niet prettig uit. Maar wat is huiduitslag eigenlijk, hoe ernstig is het en vooral; wat kun je eraan doen?
Wat is huiduitslag?
Huiduitslag is een brede term. Het kan een reactie van je lichaam zijn op iets wat er in je lijf gebeurt. Zo kun je last van stress hebben en krijg je daardoor ineens huidklachten. Ook kan jouw huid reageren op iets van buitenaf. Je kunt bijvoorbeeld ergens allergisch voor zijn en daardoor ontstekingen krijgen, of je krijgt jeuk door de haartjes van de eikenprocessierups.
Kortom, huiduitslag is een afwijking van de huid die verschillende vormen kan hebben: blaasjes, grote of kleine vlekken, schilfers, bulten of eczeem. Jeuk kan bij al die vormen voorkomen. Huiduitslag kan op het hele lichaam zichtbaar zijn en zowel volwassenen als kinderen, maar ook dieren, kunnen het hebben.
Symptomen van huiduitslag
Hoe kun je huiduitslag eigenlijk herkennen? Waarschijnlijk ben je niet voor niks gaan zoeken op dit onderwerp: je zag dat jouw huid anders is dan normaal en je vraagt je af wat de oorzaak is. Je kunt huiduitslag herkennen aan een paar symptomen:
- Rode puntjes op de huid
- Witte bultjes op de huid
- Kleine of grote rode vlekken op de huid
- Een jeukende huid of jeukende bultjes op de huid
- Schilferingen op de huid
- Een extreem vette of droge huid
- Blaasjes met vocht op de huid
- Opgezwollen kliertjes onder de huid
Huiduitslag kan veel oorzaken hebben (daar gaan we het straks uitgebreid over hebben) en elke huid reageert anders op invloeden van binnenuit of buitenaf. Het is daarom altijd verstandig om ook andere symptomen in de gaten te houden. Want heb je naast (een van) bovenstaande symptomen ook last van koorts, diarree, duizeligheid, verwardheid, ernstige hoofd- of nekpijn en heb je ernstige zwellingen of moet je overgeven, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

𝐌𝐞𝐝𝐞𝐱 𝐄𝐬𝐬𝐞𝐧𝐭𝐢𝐚𝐥 𝐑𝐞𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐁𝐨𝐝𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐤 – Last van een extreem droge en schrale huid? Deze bodymilk vermindert de huiduitslag.
Oorzaken van huiduitslag
Veelvoorkomende oorzaken van huiduitslag zijn stress of spanningen, reactie op te strak zittende kleding, een droge huid of insectenbeten. Met symptomen die we hierboven noemden, kan je huid reageren op deze oorzaken. Er is ook huiduitslag die een hele specifieke oorzaak heeft, zoals een ziekte of een reactie op een medicijn. We zetten verschillende soorten huiduitslag en bijbehorende oorzaken voor je op een rij.
Huiduitslag door ontstekingsziekten van de huid
Een ontstekingsziekte van de huid is een vervelende huidaandoening. De huid is ontstoken en kan beschadigd zijn. Voorbeelden van ontstekingsziekten die huidproblemen kunnen opleveren:
-
Allergie
Je lichaam geeft een allergische reactie op bijvoorbeeld pollen, zonlicht, bepaalde soorten voeding, insectenbeten of huisstofmijt. Ook kun je last hebben van contactallergie, zoals een nikkelallergie of latexallergie.
Symptomen
Je huid reageert op de allergie door middel van bijvoorbeeld schilfers, roodheid, bultjes, zwelling en jeuk. Soms treedt eczeem op. -
Luieruitslag:
Baby’s en kinderen (en soms volwassenen) kunnen luieruitslag krijgen. Luieruitslag is een ontstekingsreactie van het gebied dat door de luier wordt bedekt. Het ontstaat door warmte, het afsluiten van de huid door de luier, een verhoogde zuurgraad en soms omdat urine/ontlasting lang in de luier zit.
Symptomen
De huid is geïrriteerd: het is rood, soms zijn er wondjes, bultjes of zijn de billen schraal. Als luieruitslag langer dan drie dagen duurt, kan er een candida infectie optreden. Er zijn dan rode, platte plekken te zien, rode bultjes, puistjes en schilfers. -
Eczeem:
Hoewel er meerdere vormen van eczeem zijn, komt constitutioneel (of atopisch) eczeem het meeste voor. Het is een (chronische) ontstekingsreactie van de huid dat vooral bij jonge kinderen optreedt.
Symptomen
Bij constitutioneel eczeem kun je last hebben van jeuk, roodheid, een droge huid of een verdikking van de huid (lichenificatie). Het eczeem zit vaak op specifieke plekken. Bij baby’s begint het vaak in het gezicht en verschijn het ook aan de buitenkant van de ellebogen en knieën. Vanaf 1 jaar kunnen de huidklachten in het gezicht verminderen en komt het meer voor bij de polsen, elleboogplooien, knieholtes en enkels. Wat oudere kinderen kunnen eczeem daarnaast ook in de nek of rond de ogen hebben. Volwassenen kunnen eczeem op diezelfde locaties krijgen of vooral op handen of voeten. -
Auto-immuunziekte:
Bij een auto-immuunziekte valt je eigen afweersysteem delen van je eigen lichaam aan, zoals de huidcellen. Hierdoor kun je een huidaandoening krijgen met soms vervelende klachten. Meestal vallen deze aandoeningen onder de aangeboren huidaandoeningen. Ze treden dus niet vaak spontaan op.
Symptomen
Bij deze huidaandoeningen zijn er soms huidafwijkingen te zien als rode bultjes, ‘netvormige’ huiduitslag, oppervlakkige huidontstekingen, wondjes of vlekjes op de huid die niet weg te drukken zijn. -
Psoriasis:
Dit is een chronische huidaandoening waarvan de klachten meestal beginnen op jongvolwassen leeftijd. Er zijn ontstekingen in de huid en omdat de cyclus van de huid is verstoord, komt er een soort opstapeling van hoorncellen Als je psoriasis hebt, gaat het soms een tijdje wat beter en dan weer een tijd wat slechter met je huid.
Symptomen
Psoriasis is te herkennen aan platte plekken met een rode, schilferige huid. Ook kun je nagelafwijkingen hebben of last hebben van jeuk. -
Rosacea:
Rosacea is een chronische huidziekte. Het kan een vervelende huidaandoening zijn omdat de huiduitslag in het gezicht zit: je wangen en neus zijn felrood. In sommige periodes kan de huiduitslag wat minder zichtbaar zijn.
Symptomen
Naast roodheid in het gezicht, zijn er kleine, uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes. Ook kan je last hebben van een branderig gevoel in het gezicht.
Huiduitslag door infectieziekten
Huiduitslag kan ook ontstaan als reactie op infectieziekten. Je bent in dat geval besmet geraakt door een ander. Vooral kinderen die een infectieziekte krijgen, krijgen daar vaak huiduitslag bij. En hoewel het er soms wat eng uit kan zien, zijn de meeste infectieziekten ongevaarlijk en gaan ze vanzelf weer over. Natuurlijk is de huiduitslag dan ook weg. Voorbeelden van infectieziekten waardoor je huiduitslag kunt krijgen:
-
Waterpokken:
Waterpokken worden veroorzaakt door een virus en de ziekte is erg besmettelijk. Het virus kan eenvoudig worden doorgegeven aan een ander. De meeste mensen krijgen waterpokken als ze jong zijn en meestal krijg je het geen tweede keer.
Symptomen
Jeukende of pijnlijke plekken, vlekken en/of blaasjes over het hele lichaam, zelfs in de mond, op de oogleden en op de hoofdhuid. Na de blaasjes komen er korstjes. -
Gordelroos:
Hoewel je na waterpokken meestal beschermd bent tegen het virus, kan het virus wel slapend aanwezig blijven in het lichaam. Soms wordt dit virus na een paar jaar weer actief en veroorzaakt plaatselijk huiduitslag. Dit heet gordelroos.
Symptomen
Pijn, jeuk en tintelingen. De pijnlijke plek heeft een rode huiduitslag, daarna komen er blaasjes. Er kan ook een brandend gevoel zijn. Meestal is het op één huidstrook aan één zijde van het lichaam aanwezig, of op het gezicht, hals of rond het oog.
-
Rodehond:
De kinderziekte rodehond komt niet vaak meer voor in Nederland omdat de meeste kinderen hiertegen zijn ingeënt (BMR-prik). Het is een besmettelijke ziekte die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen omdat het erg schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Symptomen
Rodehond is vrij eenvoudig te herkennen omdat het een typische huiduitslag heeft. De uitslag is rood-roze en vlekkerig. Meestal begint het achter de oren en verspreidt het zich over het hele lichaam. Interessant feitje: ongeveer de helft van de mensen met rodehond heeft geen huiduitslag. -
Mazelen:
Ook de mazelen komen niet vaak meer voor (eveneens vanwege de BMR-prik). En gelukkig maar, want een kind kan er flink ziek van zijn. De ziekte is alleen gevaarlijk als deze zich verder ontwikkelt. In dat geval kan de ziekte leiden tot een longontsteking of zelfs een hersenbeschadiging.
Symptomen
Nadat een kind met mazelen griep heeft gehad, krijgt het witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen. Daarna komen er rode vlekken op het gezicht en vervolgens het hele lichaam. Deze vlekken kunnen flink jeuken. -
Schurft:
Dit is een besmettelijke infectieziekte. Het is geen ernstige ziekte maar wel vervelend vanwege de enorme jeuk. Geen prettig idee: schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze mijt graaft gangetjes in je huid en legt daar eitjes. Je lichaam reageert op de eitjes en ontlasting van de mijt.
Symptomen
Door de reactie van je lichaam op de eitjes van de mijt, kun je flinke jeuk krijgen en soms een jeukende huiduitslag: rode, jeukende bulten. Kleine kinderen met schurft kunnen huiduitslag over het hele lichaam hebben. Het lijkt dan soms op eczeem. -
Krentenbaard:
Krentenbaard is een besmettelijke ontsteking van de huid en wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral kinderen onder de twaalf jaar lopen de huidaandoening op. Vervelend is dat de krentenbaard meestal rond de neus of mond zit, waar het erg opvalt. Maar het kan ook ontstaan op de rest van het lichaam.
Symptomen
>Meestal ontstaat krentenbaard op een plek waar de huid al beschadigd is. Dat kan een klein schaafwondje, een krabplekje of eczeem zijn. De huid krijgt wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Deze kunnen jeuken. -
HIV:
HIV is een virus dat aids veroorzaakt. HIV breekt het afweersysteem van je lichaam af zodat je lichaam je op een gegeven moment niet meer kan beschermen tegen virussen en bacteriën. Als die beschermlaag ernstig verzwakt is, spreken we van aids. In Nederland is er goede medicatie waardoor mensen niet hoeven te overlijden aan aids. In andere delen van de wereld is dit nog wel het geval.
Symptomen
Niet iedereen met HIV heeft verschijnselen. Als je wel symptomen hebt, heb je meestal last van griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, koorts en spierpijn. Maar ook huidklachten, zoals een koortslip en huiduitslag: jeukende pukkeltjes of rode vlekken.
Warmte- en hitte-uitslag
Misschien herken je het: op hete, zweterige zomerdagen krijg je ineens last van jeukende bultjes op je huid. Dat is niet heel vreemd, want door de warmte kun je uitslag krijgen. Soms is deze uitslag rood en ook kun je blaasjes krijgen die gevuld zijn met vocht. Deze vorm van uitslag wordt ‘warmte-uitslag’, ‘hitte-uitslag’, ‘zweetuitslag’ of ‘warmtebultjes’ genoemd. Overigens hoef je warmte-uitslag niet alleen te krijgen in de zomer; ook na een bezoekje aan de sauna of als je strakke kleding draagt en je huid niet kan ademen, kun je warmte-uitslag krijgen. Zelfs door een elektrische deken kun je warmte-uitslag krijgen.
Goed om te weten: warmte-uitslag krijg je door de warmte van de zon en niet door de straling van de zon. Heb je last van de straling van de zon (dus bultjes of jeuk nadat de zon op je blote huid heeft geschenen), dan heb je zonneallergie – een allergische reactie dus.

𝐌𝐞𝐝𝐞𝐱 𝐒𝐮𝐧 𝐒𝐞𝐧𝐬𝐢𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐒𝐤𝐢𝐧 – Gevoelige huid? Bescherm je huid goed tegen de zon met deze zonnebrandcrème met SPF 20!
Baby’s met warmte-uitslag
Ook baby’s kunnen warmte-uitslag krijgen. Niet zo gek ook, want omdat jonge baby’s hun eigen temperatuur nog niet kunnen regelen, moeten ze warm ingepakt worden. Toch kan het soms té warm zijn. Door de warme kleertjes en de warme slaapkamer kan de baby dan gaan zweten. Omdat de zweetkliertjes van baby’s nog wat onrijp zijn en de afvoergangen nauw zijn, kan het zweet niet weg en hoopt het zich op. De baby krijgt plekjes van 1 tot 2 mm groot die vooral in de nek, op de borst, in de liezen of oksels, of in het gezicht verschijnen. De uitslag is onschuldig maar wel vervelend, want net als bij volwassenen kunnen deze bultjes ook bij baby’s jeuken.
De lichtere vormen van de warmtebultjes verdwijnen vanzelf. Heb je veel last van jeuk dan kun je talkpoeder of een verkoelende gel gebruiken. Gebruik je het voor je baby, let er dan wel op of het product geschikt is voor de babyhuid.
Trouwens, vette crèmes zijn niet goed bij warmtebultjes omdat die de huid juist afsluiten. Smeer dus geen sudocrem op de warmte-uitslag van je baby (of bij jezelf). Is de hitte-uitslag heviger en gaat het niet weg, breng dan een bezoekje aan de huisarts. Het kan zijn dat de warmtebultjes zijn geïnfecteerd met bacteriën. Je hebt dan een ontstekingsremmende crème nodig.
Smetplekken
Bij smetplekken gaat het om plaatselijke irritatie van de huid. Deze irritatie kan ontstaan door warmte en zweet (daarom valt het deels onder warmte-uitslag), maar ook door overgewicht en wrijving. Eigenlijk gaat het bij smetplekken om eczeem in lichaamsplooien.
Smetplekken ontstaan vooral in huidplooien, bijvoorbeeld onder de borsten (bij gezette vrouwen) en in de liezen (bij baby’s). Maar ook patiënten die bedlegerig zijn of mensen met suikerziekte zijn vatbaar voor smetplekken.
Bij smetplekken zie je eerst nattende roodheid in de plooien, soms met beginnende kloofjes. Deze kloofjes kunnen pijnlijk zijn en de smetplek kan jeuken. Komt er een bacteriële infectie bij dan kan er pus te zien zijn en komen er korstjes. Ook is er soms een schilferige rand en kunnen er rode bultjes en pustels zijn. Bij baby’s wordt dit luiereczeem genoemd.
Huiduitslag door geneesmiddelen
Als laatste noemen we de huiduitslag door geneesmiddelen. In dat geval is de huiduitslag een bijwerking van een medicijn. Lees de bijsluiter maar eens, waarschijnlijk zie je staan dat je huiduitslag of jeuk kunt krijgen bij gebruik van het medicijn. Geneesmiddelen die huiduitslag als bijwerking hebben zijn bijvoorbeeld antibiotica, pijnstillers, hartmedicijnen en geneesmiddelen die op het centraal zenuwstelsel inwerken, zoals medicijnen tegen epilepsie.
Reageer je heftiger op een medicijn, dan kun je ook rode vlekken, bultjes of netelroos krijgen. Ook vochtblaren, bloeduitstortingen of eczeem-achtige plekken zijn mogelijk te zien. Bij ernstige bijwerkingen doe je er altijd goed aan om je arts in te lichten.
Hoe kun je huiduitslag behandelen?
Maar wat kun je nou eigenlijk doen bij huiduitslag? Misschien heb je zelf al een sterk vermoeden wat de oorzaak is. Maar wil je het zeker weten, maak je je zorgen of heb je toch twijfels, dan raden we je aan om naar je huisarts te gaan. Vooral als de uitslag niet weggaat of telkens terugkomt. Het lastige van huiduitslag is dat veel vormen op elkaar lijken. En een paar van de oorzaken die we hierboven noemen, hebben te maken met serieuze aandoeningen. Een arts kan een diagnose stellen of je doorverwijzen naar een specialist. Soms krijg je medicatie, soms is afwachten voldoende en gaat de huiduitslag vanzelf over.
Voor een paar vormen van huiduitslag hebben wij erg goede producten in het assortiment. En dat is goed nieuws!
Jeukstillende producten
Op zoek naar een middeltje om van de jeuk (bijvoorbeeld door de eikenprocessierups) af te komen? We kunnen je hannah Shower Treatment van harte aanraden. Het werkt bewezen verzachtend en jeukstillend. Je kunt dit op het hele lichaam gebruiken en dat is fijn, want jeuk kun je over je hele lijf krijgen.
Ook Medex Essence de Beauté kun je voor je hele lichaam gebruiken. Naast dat je deze crème kunt gebruiken voor het verzachten en stillen van jeuk, herstelt deze crème de pH-balans van je huid.
Andere producten van Medex en hannah die onder meer jeukstillend werken:
Ontstekingsremmende producten
Op een huid met vlekjes, bultjes, jeuk of schilferingen heeft een product met een ontstekingsremmende werking goed effect. Zo werkt Medex Gelée Royale Gel als een echte S.O.S.-gel die de aangetaste huid herstelt. De gel kun je gebruiken voor huiduitslag op het gezicht, rond de mond, in de hals of bij het decolleté. Als je lotion nodig hebt die ontstekingsremmend werkt en voor het hele lichaam gebruikt kan worden, raden wij je hannah Body Cream aan. Deze bodylotion kalmeert en verzacht de huid en gaat ontstekingen tegen. Huiduitslag wordt door de lotion zichtbaar minder. Nog meer producten die huiduitslag verminderen door ontstekingen te remmen:
Producten geschikt bij eczeem
Ben je op zoek naar een geschikte crème bij eczeem, dan hebben we een aantal opties voor je. Een huid met eczeem is meestal extreem droog en daarom is het voeden van de huid belangrijk. Op die manier kun je eczeem ‘rustig houden’. Een geschikt product bij eczeem is bijvoorbeeld Medex Cypresse Day Cream. Dit is een dagcrème die vochtherstellend, beschermend en kalmerend werkt. Hierdoor is het ook goed voor de huid dat last heeft van couperose. hannah Body Oil is een intensief voedende olie die je voor je hele lichaam kunt gebruiken. Je kunt het heel gericht smeren op de plekken met eczeem. Andere producten die eczeem kunnen verlichten of verminderen:
Producten voor een schilferige en schrale huid
Voor de huid die schilferige en schraal is, is een voedende en vochtinbrengende crème het beste. Meestal is de huid erg droog en daarom is het verstandig om je niet te vaak te wassen of te douchen. Dat maakt de huid nóg droger. De Medex Papaya Day Cream is een zachte dagcrème die je droge, stugge huid weer zacht en soepel maakt. De crème is geschikt voor de huid van je gezicht tot en met je decolleté en biedt ook bescherming tegen uv-straling. Om de droge huid van je gezicht te voeden en ook onzuiverheden (zoals acne) te verminderen, is hannah Active Mask een goede optie. Het is een therapeutisch product met een intensieve, verbeterende werking. Daarom wil ik je als hannah huidcoach graag (per e-mail of telefoon) informeren over dit product, zodat je het op de juiste manier kunt gebruiken.
Nog drie producten die fantastisch zijn voor de schilferige, droge huid:
Hoe kun je huiduitslag voorkomen?
Onze 8 tips!
Laten we eerst zeggen dat huiduitslag lang niet altijd te voorkomen is. Hoort het bij een ziekte of huidaandoening, dan is voorkomen meestal niet mogelijk. Wel kun je de uitslag misschien verminderen, zodat het je minder last geeft en het minder zichtbaar is.
Heb je huiduitslag vanwege ontstekingen van de huid door bijvoorbeeld allergieën of warmte, dan kun je wél wat doen. We zetten onze tips voor je op een rij!
1. Weet je waar je huid op reageert? Krijg je huiduitslag door bijvoorbeeld bepaalde huidproducten, parfums of zeep? Laat deze producten dan staan en schaf een goed alternatief aan.
2. Voorkom dat je huid droog wordt. Als het namelijk droog is, is het kwetsbaarder en loop je eerder huiduitslag op. Gebruik daarom geen producten met zeep voor het reinigen van je huid, maar kies voor douchecrème met een ‘terugvettende’ werking.
3. Droog je huid voorzichtig af. Dep je huid bij voorkeur droog in plaats van te wrijven.
4. Huiduitslag door knellende kleding kun je eenvoudig voorkomen door loszittende en ademende kleding te dragen.
5. Huiduitslag door de zon? Hoe jammer het ook is; vermijd de zon zo veel als mogelijk is en gebruik een goede zonnebrandcrème.
6. Ga niet krabben aan wondjes, trek schilfers niet weg en smeer niet te veel make-up op huiduitslag op je gezicht. Het kan huiduitslag verergeren of infecties veroorzaken.
7. Zorg altijd voor een goede bescherming van je huid. In de winter heeft de kou veel invloed op de huid van je gezicht en handen, in de zomer moet je je huid juist beschermen tegen zon en uitdroging. Kies je verzorgingsproducten bewust.
8. En natuurlijk: leef gezond. Drink genoeg water en eet gezond en gevarieerd.