Hoe je een koortslip behandelt en 11 tips om een koortslip te voorkomen


Hoe krijg je een koortslip?

Het herpesvirus (HSV) is de reden dat een koortslip ontstaat. Het komt vaak voor omdat het virus erg besmettelijk is en zich verspreidt door lichamelijk contact of door bijvoorbeeld lippenbalsem van een ander te gebruiken. Een koortslip is alleen in een bepaalde fase besmettelijk. Het virus zit in het vocht van de blaasjes en in het beginnende korstje op de lip.

Het herpesvirus blijft altijd in je lichaam

Over het algemeen krijgt men het virus al op jongere leeftijd, als kleuter. Soms krijg je dan direct al klachten, maar dit hoeft niet. De infectie zal na een tijdje weer verdwijnen, maar het virus blijft in je lichaam. Het virus kan telkens weer geactiveerd worden door zonlicht, verminderde weerstand, koorts, menstruatie of stress. Een beginnende koortslip heeft als eerste tekenen een jeukend of branderig gevoel. Ook komt het altijd terug op een bepaalde plek op de lip. Het virus zit in een bepaalde zenuwbaan, die altijd weer opspeelt als er een nieuwe infectie is. Oorzaak koortslip

Hoe herken je een koortslip?

Een beginnende koortslip start met een branderig, jeukend en/of tintelend gevoel rondom de lip. Vanaf dit moment kan het virus al besmettelijk zijn. Na bepaalde tijd, dit kan enkele uren of enkele dagen duren, komen er blaasjes op de lip. Deze lipblaasjes zijn gevuld met vocht. Het vocht in deze blaasjes is heel erg besmettelijk.

TIP: Wil je direct van je koortslip af? Gebruik dan hannah Active Dry!Weg-met-die-koortslip

Geen korstje meer? Geen besmettingsgevaar!

Het blaasje op de lip gaat kapot en er komen korstjes op. Probeer de lipblaasjes en daarna de korstjes niet aan te raken en was regelmatig je handen. Je kunt namelijk via je vingers en/of handen jezelf en anderen besmetten. Wanneer het korstje verdwijnt is het besmettingsgevaar voorbij. Een koortslip laat in principe geen blijvende littekens na. Koortslipcreme

Zo behandel je een koortslip

Wat kun je doen tegen een koortslip?

In principe geneest het vanzelf, maar door een koortslipcrème te gebruiken, is de kans groot dat je er eerder vanaf bent of in ieder geval de lipblaasjes beperkt. Wil je sneller van je koortslip af? Gebruik dan deze producten uit de webshop!

Crèmes met Aciclovir of Penciclovir

Er zijn in winkels of online diverse soorten crèmes te vinden. Een crème met aciclovir of penciclovir moet meerdere keren per dag aangebracht worden, vier tot vijf dagen achter elkaar. Helaas is het met een koortslipcrème met deze stoffen lang niet zeker dat het virus niet alsnog doorkomt. Niet ideaal dus.

Crème met zink

Crèmes met zink, bijvoorbeeld hannah Active Dry, werken ook bij een nieuwe infectie. Deze koortslipcrème kan direct gebruikt worden als je een infectie aan voelt komen. Het aantal blaasjes wordt beperkt en zink werkt daarnaast ook indrogend en zorgt ervoor dat de plek minder jeukt. Let wel op dat een crème niet alleen een uitdrogende werking heeft. Dit maakt je lippen in het geheel droog en dus kapot, wat niet goed is voor eventuele verdere besmetting. Kijk ook naar een zuiverende werking en of de crème een doorbloedende werking heeft. Dit is goed voor het huidherstel en de genezing. Vergeet niet dat het virus nooit meer uit je lichaam verdwijnt. Een koortslipcrème zal je nooit genezen en het virus kan altijd weer terugkomen. De crèmes zijn voor het beperken en verlichten van de verschijnselen.

Hoelang duurt een koortslip?

Normaal gesproken duurt het genezingsproces zo’n zeven tot veertien dagen. Wanneer een koortslip langer duur, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Weg-met-die-koortslip

Tip: Met hannah Active Dry geef je koortslip geen kans! Het product werkt kalmerend, ontstekingsremmend en beschermend. Het helpt overigens ook om acne te verminderen!

Koortslip en zwanger

In principe is een koortslip tijdens een zwangerschap alleen maar pijnlijk en vervelend voor jezelf. Het kan weinig kwaad voor je ongeboren baby; het dragen van het virus kan zelfs goed zijn voor de weerstand van je kind. Tijdens de zwangerschap geef je namelijk via het bloed antistoffen mee. Deze antistoffen geven een stukje bescherming tegen het virus. Pasgeborene zonder deze antistoffen zijn extra kwetsbaar voor een infectie. Als je een koortslip hebt en bijna uitgerekend bent of een baby hebt (of op kraamvisite gaat), moet je wel goed oppassen!Koortslip zwanger

Levensgevaarlijk voor baby’s

Het is belangrijk om met een koortslip goed op te letten. Baby’s zijn tot ze ongeveer drie, vier maanden oud zijn, extra vatbaar voor het virus en kunnen hier ernstig ziek van worden en zelfs aan overlijden. Ze kunnen lipblaasjes krijgen, maar ook last krijgen van benauwdheid, koorts, overgeven en slecht eten en drinken. In het Engels heet een kus van iemand met een koortslip ook wel de ‘kiss of death’, omdat het virus dodelijk kan zijn voor de baby.

Tips om besmetting te voorkomen:
De eerste spreekt voor zich, geef geen kus.
Zorg voor goede hygiëne: was je handen goed voor je je kind verzorgt.
Heb je zelf geen koortslip, maar bezoek wel? Leg uit dat dit gevaarlijk is voor je kindje en vraag of ze terug willen komen na het besmettingsgevaar.
Voor de zekerheid kan je een mondkapje dragen op de momenten dat je dichtbij je baby bent. Bijvoorbeeld tijdens de verzorging of het geven van borstvoeding.

11 tips om een koortslip te voorkomen

Wanneer het virus doorkomt, is het verstandig om direct te beginnen met het smeren van een koortslipcrème. Op dat moment kun je niet veel andere dingen meer doen om de infectie weg te krijgen. Wel kan je door rekening te houden met onderstaande factoren de kans verkleinen dat je een nieuwe infectie krijgt. Voorkom dat je een koortslip krijgt!

Tip 1: Zorg voor een goede weerstand

Zorg dat je lichaam in goede conditie is, dat je gezond eet, genoeg slaapt en probeer niet te roken. Door je lichaam in goede gezondheid te houden zal het virus minder snel doorbreken.

Tip 2: Verzorg je lippen goed

Bescherm je lippen met een lippenbalsem of vaseline. Let er wel op dat de balsem of het potje niet in aanraking is geweest met een geïnfecteerde lip want anders blijf je jezelf hier mee infecteren.

Tip 3: Bescherm je tegen de zon

De zon kan het virus activeren. Zorg voor een lippenbalsem met een UV-filter. Hiermee kan je een koortslip voorkomen en het is ook nog eens beter voor je huid.
Koop een lippenbalsem met een SPF (beschermingsfactor) van minimaal 15. Zeker als je op wintersport gaat of van strandvakanties houdt!
Het is ook aan te raden om altijd een anti-virale zalf bij je te hebben als je buiten bent. Voel je een tinteling? Gebruik de zalf en geef het herpesvirus geen kans.

Tip 4: Let goed op anderen met een koortslip

Pak niet per ongeluk het glas of het bestek van iemand met een koortslip. Was daarnaast regelmatig je handen om te voorkomen dat je via voorwerpen toch besmet raakt.

Tip 5: Vergeet je tandenborstel en mondwater niet!

Heb je een koortslip gehad? Koop dan een nieuwe tandenborstel om besmetting te voorkomen. Als je mondwater gebruikt, drink dan nooit uit de fles maar gebruik een apart glaasje.

Tip 6: Even geen lichamelijk contact…

Ik wil het toch even apart benoemen: vermijd contact met iemand die een koortslip heeft. Als jouw partner en jij allebei het virus hebben, dan kun je met een beetje pech elkaar telkens besmetten. Nee, het is niet leuk om elkaar in een bepaalde periode niet te mogen zoenen, maar better safe than sorry. Trouwens, je kunt ook herpes bij je geslachtsdelen krijgen dus laat de orale seks ook even voor wat het is en wacht tot je koortslip voorbij is.

Tip 7: Neem extra vitamine C

Vitamine C helpt om een nieuwe infectie te voorkomen, omdat het je weerstand verhoogt. Je immuunsysteem wordt versterkt waardoor je minder snel ziek wordt en de kans minder groot is dat je een koortslip krijgt. Zorg dat je altijd voldoende vitamine C neemt. Teveel vitamine C kan haast niet: het overschot verlaat je lichaam weer via de urine. Vitamine C is te vinden in groenten en fruit, maar ook in supplementen.

Tip 8: Raak de koortslip niet aan

Dat klinkt zo logisch, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Het kan zo verleidelijk zijn: voelen aan je koortslip of krabben aan de korstjes. Maar doe dit nooit! En gebeurt het toch als je even niet nadenkt, was je handen dan direct en raak geen andere lichaamsdelen aan. Dit is ook belangrijk nadat je zalf hebt gesmeerd op je koortslip. Anders kun je namelijk op andere plekken een besmetting krijgen, bijvoorbeeld in je oog.

Tip 9: Neem geen risico met vieze glazen

Als je snel een koortslip krijgt, kun je maar beter zo min mogelijk risico’s nemen. Ga je stappen of ben je op een feestje bij iemand thuis? Hou je eigen glas in de gaten. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je je glas niet meer kunt vinden tussen al die andere glazen? Misschien heeft iemand anders uit jouw glas gedronken of is het niet goed schoongemaakt. Weet je het niet zeker, veeg je glas dan even schoon met een doekje. Voelt misschien overdreven, maar als je het niet doet zit jij straks met een nieuwe koortslip op de bank.

Tip 10: Ontdek jouw ‘trigger’

Heb je regelmatig een koortslip, dan is het de moeite waard om te ontdekken hoe dat komt. Als je weet wat jouw koortslip uitlokt dan kun je heel gericht (proberen te) voorkomen dat je een nieuwe infectie krijgt. Lig je vaak in de zon? Rook je en is je gezondheid niet zo goed? Of ga je eigenlijk te makkelijk om met het besmettingsgevaar?

Tip 11: Let op je voeding: meer lysine, minder arginine

In onze voeding zitten eiwitten. Deze eiwitten zijn opgebouwd uit diverse aminozuren. Twee van deze aminozuren hebben effect op het krijgen van een koortslip. Het aminozuur lysine gaat een koortslip tegen, het aminozuur arginine geeft juist meer kans op een infectie. Eet dan ook meer voeding wat rijk is aan lysine en probeer zo weinig mogelijk arginine binnen te krijgen. Lees hieronder meer over voeding waarmee je een koortslip kan voorkomen!

Weg-met-die-koortslip

Bonus: Probeer hannah Active Dry en geef de koortslip geen schijn van kans!

Wat te doen tegen koortslip

Voeding die een koortslip voorkomt

Eet vooral deze producten en voorkom zo het ontstaan van een nieuwe koortslip:
Groente en fruit: bloemkool, paprika, tomaten, veldsla, taugé, mango, appels, abrikozen, peren en perziken.
Peulvruchten: bonen (bruine en witte).
Vlees/gevogelte: kip, rundvlees, rood vlees, paardenvlees en lams- of schapenvlees.
Vis: met name makreel, tonijn, forel, kabeljauw en zalm. Daarnaast zijn alle andere soorten vis ook goed, hoewel deze wat minder lysine bevatten.
Zuivel: kaas, melk en eieren.
Ook zonnebloempitten en sapjes van bovengenoemde groente en fruit kunnen helpen bij het voorkomen van een nieuwe infectie.

Voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten

Groente en fruit: komkommer, bieten, doperwten, spruiten, uien, banaan, sinaasappel, aardbeien en druiven.
Peulvruchten: groene erwten, linzen en doperwten.
Vlees: lever.
Eet en drink daarnaast zo min mogelijk noten, granen, zaden en alcoholische dranken.

Zoals eerder gezegd; een koortslip kan altijd terugkomen. Met bovenstaande tips maak je de kans alleen wel een stuk kleiner! Wanneer je een koortslip aan voelt komen, reageer dan meteen om de infectie zo klein mogelijk te houden.

Aanrader: ons topproduct waarmee je je koortslip kunt behandelen en voorkomen

Hannah Active Dry

Probeer direct en maak korte metten met je koortslip! hannah Active Dry is geschikt voor behandeling en het voorkomen van een koortslip. Het product is ook effectief bij kleine wondjes, acne, vocht- en irritatieblaasjes (bijv. zonneallergie) of problemen na het scheren. Ook op papels, pustels, waterpokken, insectenbeten of ontstekingen wordt het vocht geabsorbeerd en kan de huid zich gaan herstellen. Een multi-inzetbaar topproduct!

Weg-met-die-koortslip