Kraaienpootjes

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Kraaienpootjes

Kraaienpootjes of lachrimpels zijn het gevolg van het verouderingsproces van de huid. Deze rimpeltjes bij de ogen horen tot de eerste rimpels die zich ontwikkelen en zijn daardoor voor velen een bron van zorg en ergernis. Anderzijds worden kraaienpootjes ook wel als charmant ervaren.

Kraaienpootjes en elasticiteit
Lachrimpels opzij van de ogen worden in de huid getrokken bij lachen door het samenknijpen van de ogen en het omhoog bewegen van huid van de wang bij het aanspannen van de spieren rond de mond.
De huid van het gezicht is elastisch. Als er (bijvoorbeeld door spieren) plooien in getrokken zijn keert de oorspronkelijke vorm van de huid weer terug zodra deze spieren weer ontspannen worden. Gezien het grote aantal spiertjes in het gezicht die voor allerlei verschillende uitdrukkingen kunnen zorgen is het ook maar goed dat de huid de flexibiliteit heeft om steeds weer de oude vorm aan te nemen. Dat werkt prima totdat…de leeftijd zijn tol gaat eisen. Bij het ouder worden verliest de huid een belangrijk deel van zijn elasticiteit. Plooien in de huid, die aanvankelijk geheel wegtrokken, blijven dan permanent zichtbaar. En de kraaienpootjes zijn meestal de eerste permanente rimpels die wij ontwikkelen…

Wie krijgt ze?
Iedereen. De een wel wat sneller dan de ander. Op welke leeftijd ze ontstaan is afhankelijk van genetische aanleg en de zorg die aan de huid besteed wordt.Gesteld kan worden dat het vermijden van blootstelling aan zonlicht erg belangrijk is: ultraviolet licht heeft een schadelijk effect op het elastine in de huid. Als je minder in de zon bent hoef je bovendien minder vaak de ogen samen te knijpen om ze te beschermen tegen de zon en dit helpt ook de rimpels te voorkomen.
Verder is roken een belangrijke factor bij het vroegtijdig ontstaan van kraaienpootjes en andere rimpels. Niet roken voorkomt daarom vroegtijdige rimpelvorming.

Is er verder nog wat aan te doen?
Over het bestrijden van kraaienpootjes zijn er op het internet en in de beauty-bladen vele tips te vinden. Een hardnekkige mythe is dat veel water drinken helpt tegen rimpels. Helaas: door extra veel water te drinken wordt de huid niet extra ‘gehydrateerd’.
Dan zijn er de talloze speciale anti-kraaienpoten crèmes. Crème heeft meestal wel enig positief effect op de rimpels, met name vanwege het hydraterende en verzorgende effect ervan. Hoeveel allerlei specifieke anti-rimpel ingredienten in sommige crèmes bijdragen aan het positieve effect is vaak niet heel duidelijk.
Botox (botulinetoxine) injecties kunnen wel enig positief effect hebben, maar dit effect is veel minder sterk dan bijvoorbeeld bij fronsrimpels op het voorhoofd. Het effect van botulinetoxine is overigens altijd tijdelijk van aard (filmpje over botox bij kraaienpootjes).
Allerlei vormen van laser en peeling van de huid kunnen een tijdelijk anti-rimpel effect sorteren. Wel moeten deze behandelingen worden uitgevoerd door ervaren behandelaars omdat de dunne huid rond de ogen extra kwetsbaar is voor beschadiging en littekenvorming.
Acceptatie van de kraaienpootjes als uiting van het natuurlijk verouderingsproces van de huid is uiteindelijk voor iedereen onvermijdelijk.