Onrustige huid

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Onrustige huid

Op een onrustige huid zit je nooit te wachten, maar nog veel frustrerender wordt het wanneer je de twintig gepasseerd bent. De puberende tienerjaren liggen steeds verder achter je, dus met die puistjes en pukkeltjes moet het wel een keer klaar zijn. Je schrobt je een ongeluk met de (niet al te goedkope) middeltjes van de drogist, maar niets schijnt te werken. Deze producten bevatten vaak agressieve en overbodige producten die niet bij je huidtype passen.

Kies voor een evenwichtig eetpatroon met veel fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten, zink en selenium. Goede bronnen hiervan zijn appels, druiven, pruimen, bessen, mandarijnen, uien, kool en bonen. Drink daarnaast voldoende water en groene thee en laat als het even kan de suiker staan, want ook hier knapt je huid niet van op.

Zet vette vis, zoals haring of zalm, minstens twee keer per week op het menu. Geen viseter? Slik dan capsules met omega-3, want dit vetzuur heeft een positief effect op de onrustige huid – niet alleen in het gezicht, maar ook op de rug en decolleté. Probeer te minderen met andere dierlijke producten; het is wetenschappelijk bewezen dat vooral vlees, melk en zuivelproducten de lichaamseigen hormoonproductie kunnen verhogen met als resultaat een onrustige huid. Eet daarom zo biologisch mogelijk.

Gebruik een make-up die niet verstopt. Dat houdt in: zonder paraffine/vaseline, parfum en chemische stoffen.

Maak de huid tweemaal per dag schoon met lauwwarm water en een pH-neutrale zeep. Wat ook goed helpt is een zachte klei of een niet vette, biologische olie (bv: Jojoba, Rosehip of druivenpittenolie). Deze type oliën zijn wettenschappelijk onderzocht op het oplossen van huidproblemen. Ze verstoppen de poriën niet, maar reguleren de talgproductie van je huid.

Krabben, peuteren en uitknijpen kunnen ontstekingen en littekens veroorzaken. Laat witte comedonen (mee-eters) en grote puisten met rust. Kan je jezelf echt niet bedwingen, knijp dan alleen mee-eters (zwarte comedonen) en rijpe puistjes uit. Neem eerst een warme douche of leg er een vochtig, warm kompres op om de poriën te openen. Gebruik een tissue om je vingers te beschermen tegen vuil van buitenaf. Druk heel voorzichtig rondom de mee-eter of het rijpe puistje. Als er niets uitkomt, moet je hem laten rusten. De kans dat je het anders alleen maar erger maakt is mega.

De UV-straling van de zon en de zonnebank vergroot de kans op pigmentvlekken. Je huid hier goed tegen beschermen is dus een must. Doe dit daarom altijd, maar echt: altijd. Gebruik een dagcrème met een goede filter om vervroegde huidveroudering te voorkomen.

Bezoek een erkende en goede huidspecialist voor een professionele behandeling. Kies voor een geschoolde huidtherapeut of schoonheidsspecialist met een diploma in medische dermatologie. Veel behandelingen (voor bv. acne) worden gedeeltelijk of geheel vergoed door de zorgverzekering.