Ontstekingsremmend

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Ontstekingsremmend

We lezen steeds vaker dat anti-oxidanten goed zijn voor onze huid en ontstekingsremmend werken. Daarnaast is een stijgende interesse naar natuurlijke plantaardige werkstoffen in cosmetica en worden de synthetische werkstoffen geleidelijk verbannen uit de potjes. Werkelijke schoonheid komt natuurlijk van binnenuit – door je goed te voelen en uitgebalanceerde voeding. In dit artikel leg ik uit wat anti-oxidanten doen voor je huid en wat je zelf nog kan doen om er zoveel mogelijk profijt van te hebben. Om te snappen wat de gunstige werking van anti-oxidanten is, leg ik eerst uit wat vrije radicalen zijn.

Wat zijn vrije radicalen?
Ons lichaam krijgt de meeste energie via onze voeding; door koolhydraten, eiwitten en vetten. De lichaamscellen kunnen koolhydraten en vetten verbranden, met behulp van zuurstof. Hierbij komen vrije radicalen vrij. Vrije radicalen hebben maar één elektron in plaats van twee. Ze zoeken continu een gast om zich aan te binden. Vrije radicalen kunnen zich binden aan ongezonde cellen of ziekteverwekkers, om ze daarna op te ruimen. Werken dus ontstekingsremmend! Een mooi natuurlijk proces dus!

Oxidatie en huidveroudering
Maar waarom worden vrije radicalen gezien als boosdoeners? Dat komt omdat ze schade kunnen brengen aan onze gezondheid als we er teveel van hebben. Bij een overschot aan vrije radicalen, raken ze de controle kwijt en gaan ze zich binden aan gezonde cellen. Deze vrije radicalen vallen de cellen aan en kunnen ze zelfs vernietigen. Dit wordt oxidatie genoemd. In onze organen, dus ook de huid en het bindweefsel, ontstaat er een soort stressreactie door de oxidatie. Oxidatie is een grote oorzaak van huidveroudering. Het veroorzaakt DNA-schade, tast de bindweefselvezels aan, maakt onze huid minder elastisch en zorgt voor verschijning van rimpels en ouderdomsvlekken.

Huidveroudering vrije radicalen
Iedereen heeft dus vrije radicalen, maar de hoeveelheid verschilt van mens tot mens. Dat heeft te maken met jouw levensstijl.
Vrije radicalen ontstaan door:
slechte voeding; bijvoorbeeld onvoldoende voedingsstoffen, pesticiden of medicijnresten in vlees
genotmiddelen; alcohol en nicotine
omgevingsfactoren; zoals UV-straling, smog, radioactieve straling
medicijnen; zoals antibiotica, chemotherapeutica en cortisonen
chemicaliën; bijvoorbeeld in drinkwater en uitlaatgassen

Bescherming van anti-oxidanten
Het immuunsysteem van ons lichaam kan een dosis immuuncellen afgeven om het overschot aan vrije radicalen op te vangen. Maar dit systeem kan vermoeid raken en dit kan lichamelijk klachten als slaaptekort, moeheid en somberheid veroorzaken.

Ons lichaam heeft gelukkig een eigen beschermingsmechanisme om schade van deze vrije radicalen te beperken. Dat zijn anti-oxidanten. Ze geven de vrije radicaal een elektron terug, zodat het dit elektron niet hoeft te ‘stelen’ uit gezonde cellen. Vitamines zijn bekende anti-oxidanten. Het is natuurlijk belangrijk om dagelijks een flinke portie van deze anti-oxidanten binnen te krijgen met goede voeding. Belangrijk is om bovenstaande externe factoren zoveel mogelijk te beperken. Verder zijn er ook therapeutische huidproducten die hoge concentraties anti-oxidanten bevatten. De meest bekende zijn vitamine A, B3, B5, C en E.