Ouderdomsvlekken

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken (lentigo) zijn een goedaardige pigmentafwijking van de huid. Deze vlekken noemen we ook wel levervlekken of zonnevlekken. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de rug van de hand. Deze plekken komen veel in de zon in de loop van de jaren. Ze kunnen op jongere leeftijd al ontstaan en nemen toe naarmate iemand ouder wordt.

Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen en je gezicht. Deze vlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat men het niet mooi vindt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd. Ga naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

Oorzaken van ouderdomsvlekken
Vooral mensen met een licht huidtype hebben een verhoogd risico op ouderdomsvlekken. Vaak ontstaan deze huidverkleuringen rond het 40e jaar. Oorzaken van lentigo zijn:
huidveroudering
blootstelling aan UV-straling (zonlicht)

Om pigmentvlekken te voorkomen is het dan ook aan te raden om je huid in de zon altijd goed in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge factor.