Ouderwordende huid

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Ouderwordende huid

Het verouderingsproces (de ouderwordende huid) begint eigenlijk al vanaf de de dag dat je geboren wordt. Ben je tussen de 20 en de 30? Dan worden de eerste tekenen van het ouder worden zichtbaar.

Wat gebeurt er met de huid?
Het percentage vocht van de huid neemt af, de huid wordt droger.
De elastine – en collageen productie neemt af, de huid wordt minder veerkrachtig en minder stevig. Rimpels ontstaan.
De vernieuwing van de cellen wordt trager.
De stofwisseling wordt trager, gifstoffen worden minder snel afgevoerd, wat voor een minder stralend uiterlijk leidt.
Het vermogen van de huid om zich te herstellen van UV stralen neemt af. De kans op pigmentvlekken neemt toe.

Collageen
Het zichtbare deel van de huid (de opperhuid of epidermis) heeft vooral een beschermende functie. Daaronder ligt een tweede laag (de lederhuid of dermis) die vooral uit collageen bestaat en de huid stevigheid geeft. Naarmate je ouder wordt neemt deze collageenlaag af en wordt de huid minder stevig.

Elastine
Elastine is een ander belangrijk bestanddeel van de lederhuid, dit zorgt ervoor dat de huid zich na uitrekken weer in zijn oorspronkelijke vorm kan herstellen. Afname van de elastine productie zorgt voor een minder soepele huid

Ouderwordende huid
De afnemende stevigheid van de collageenlaag in combinatie met de vermindering van elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat rimpels kunnen ontstaan. dat de huid minder strak wordt en als het ware gaat uitlubberen.

Leeftijd en zon
De ouderwordende huid heeft vooral te lijden onder twee factoren. Naast het natuurlijke proces van het ouder worden, waarbij erfelijkheid ook een rol speelt, en bijvoorbeeld hormonale veranderingen bij de vrouw na de overgang, heeft de huid vooral te lijden onder de zon. De UV stralen van de zon veroorzaken zo’n 80% van het verouderingsproces. Het belangrijkste is dan ook je huid dagelijks te beschermen tegen de zon om veroudering tegen te gaan.

Roken en de huid
Roken heeft een nadelig effect op de veroudering van de huid. Doordat de bloedvaten van de huid vernauwen door roken, bereiken minder zuurstof en voedingstoffen de cellen van de huid. Het verouderingseffect versnelt hierdoor.

Gezonde voeding
Een gezond voedingspatroon rijk aan antioxidanten kunnen het bestaande collageen beschermen en de aanmaak van nieuw collageen bevorderen. Antioxidanten komen voor in groenten, fruit en noten. Vooral de donkergekleurde fruitsoorten (bosbes, acaibes, granaatappel) blijken rijk te zijn aan antioxidanten. Bekende antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C en E, en de mineralen zink en chroom.

Huidverzorging
Een goede huidverzorging, bestaande uit reiniging en hydratatie en een dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15, die beschermt tegen invloeden van buitenaf zijn van belang voor de uiterlijke verzorging van de huid.

Crèmes met collageen
Crèmes die collageen bevatten kunnen rimpels tijdelijk vervagen. Het is alleen niet zo dat de collageen door de huid kan doordringen en de natuurlijke collageenlaag kan aanvullen.

Fillers
Fillers zijn injecties met b.v. collageen of hyaluronzuur die ingespoten worden onder de huid. Zo wordt het volume dat door het ouder worden van de huid verminderd is weer opgevuld waardoor rimpels als het ware opgevuld worden. Stoffen als collageen en hyaluronzuur zijn lichaamseigen stoffen en worden binnen 3 tot 6 maanden door het lichaam afgebroken, waarnaar de behandeling herhaald moet worden. Door onderzoek wordt het resultaat van deze fillers wel steeds langer.