Panniculose

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

Panniculose

Panniculose wordt ook wel cellulite, cellulitis of een sinaasappelhuid genoemd.

Het zijn allemaal verschillende benamingen voor één en hetzelfde probleem. De meeste mensen zijn vooral bekend met de term cellulitis. Letterlijk heeft deze term betrekking op een chronische ontsteking van het bindweefsel, een zeer pijnlijke aandoening. Met de medische term “panniculose” of de juiste engelse term “cellulite” bedoelen we de lelijke en soms ook pijnlijke bobbelige huid, die vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt. Hierbij is géén sprake van een ontsteking van het bindweefsel, maar van andere oorzaken.

Panniculose of cellulite kan vier oorzaken hebben, die al dan niet in combinatie met elkaar kunnen voorkomen en elkaar al dan niet kunnen versterken.

– Wisselende hormoonbalans (ovulatie)
– Stagnering van de bloed- en lymfecirculatie met daarmee gepaard gaande vochtophopingen.
– Verstopte vetcellen die samenklonteren en ‘plakken’ vormen, verklevingen van de huidlagen.
– Genetische aanleg en lichaamsbouw.

Waarom hebben vrouwen cellulite hebben en mannen niet ?
Hun groter percentage vetcellen maakt vrouwen vatbaarder voor cellulite.Sterker nog: mannen kunnen er, op een enkele uitzondering na, niet eens last van krijgen, want vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) zijn verantwoordelijk voor cellulite.
Een eerste is de structuur van de vetlaag die zich net onder de huid bevindt. Waar deze is opgebouwd uit de epidermis ( opperhuid ) , dermis (lederhuid) en de hypodermis (onderhuidsvet en bindweefsel), bij de vrouw bestaat de structuur van de hypodermis uit verticale vetcellen. Deze zijn gescheiden door verticale tussenschotjes (bindweefsel), bij mannen uit kruisvormige tussenschotjes (bindweefsel). Daarbij overheerst de vrouwelijkheid, de vetcellen volgen de vrouwelijke hormonen die hen dwingen tot de opslag ervan.

Het ontstaan van cellulite
De unie die ontstaat tussen deze overlast aan vetcellen en de tussenschotten leidt tot de vorming van de alombekende “sinaasappelhuid“, welke nog zichtbaarder wordt bij een slechte doorstroming. Bovendien zijn deze vetcellen bijzonder resistent tegen diëten en heeft lichaamsbeweging evenmin enige invloed op hun aanwezigheid!