Rimpels

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Rimpels

Naarmate we ouder worden verandert ook onze huid. We krijgen niet alleen rimpels, maar de huid wordt ook valer en doffer en gaat soms plaatselijk verkleuren. Het mechanisme dat aan de basis ligt is de regeneratie of celvernieuwing. Bij een gemiddelde volwassene duurt het zo’n 28 à 30 voordat de huid zich volledig vernieuwd heeft. Naarmate we ouder worden kan het 50 à 60 dagen duren voordat dit proces voltooid is.

Als gevolg van het huidverouderingsproces wordt de huid minder goed doorbloed. Dit betekent dat er minder aanvoer is van zuurstof en minder afvoer van afvalstoffen. Bovendien gaat de huid minder vocht vasthouden en verliest ze haar spankracht. Ook kunnen de vaatwanden van de haarvaatjes verzwakken, waardoor deze zichtbaar worden. Daarnaast kunnen er pigmentvlekken ontstaan als gevolg van een ontregeling van het melaninegehalte, de stof die zorgt voor de natuurlijke bescherming tegen UV-stralen. Als gevolg van dit alles gaat de huid rimpels vertonen, wordt de teint valer en kunnen er verkleuringen ontstaan. Dit wordt het eerst zichtbaar in het gezicht, vooral rond de ogen, het decolleté en op de handen.

Hoe ontstaan rimpels?
De oppervlakte van de huid is niet glad, maar bestaat uit fijne groeven in een ruitvormig patroon, niet zichtbaar voor het blote oog. Op een jonge huid hebben deze groeven een heel regelmatig patroon. Als gevolg van het proces van huidveroudering gaan bepaalde groeven verdwijnen terwijl andere juist dieper worden. In een eerste stadium worden deze groeven zichtbaar als fijne lijntjes en zijn ze vooral zichtbaar rond en onder de ogen. Bij het ouder worden zullen de lijntjes dieper worden en komen ze ook voor rond de mond en op het voorhoofd. Zo ontstaan uiteindelijk rimpels.
Kan je rimpels voorkomen?
Huidveroudering is een volkomen natuurlijk proces dat zich vroeg of laat bij iedereen voltrekt. In welke mate en wanneer is bij iedereen verschillend. Rimpels voorkomen is dus niet mogelijk. Je kunt ze echter wel verminderen of op een natuurlijke manier tegengaan met een aangepaste levensstijl en de juiste verzorgingsproducten.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vroegtijdige huidveroudering o.a. veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Dit zijn kleine deeltjes die vrijkomen bij de stofwisseling in ons lichaam. Om hun schadelijke effect te neutraliseren, maakt ons lichaam antioxidant-enzymen aan. Factoren zoals luchtvervuiling, UV-stralen, stress, roken en alcohol veroorzaken echter een explosieve groei van vrije radicalen, waardoor ze niet voldoende geneutraliseerd kunnen worden. Het teveel aan vrije radicalen kan gezonde cellen beschadigen en schade toebrengen aan de huid en bindweefsels, waardoor rimpels en andere tekenen van huidveroudering ontstaan.

Gelukkig kunnen we ons lichaam helpen om zich te wapenen tegen het effect van vrije radicalen door te kiezen voor voeding en verzorgingsproducten die rijk zijn aan antioxidanten. Dit zijn combinaties van vitaminen en mineralen die -net als de enzymen in ons lichaam- de aanmaak van vrije radicalen tegenhouden en ze neutraliseren. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de vitamine C en E en carotenoïden een sterk antioxidatieve werking hebben. Andere antioxidanten zijn de mineralen selenium, chroom en zink en sommige polyfenolen.