Schrale huid

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Eigenschap
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Schrale huid

Een droge of schrale huid in de winter is niet schadelijk voor je gezondheid, maar het is wel vervelend. Zo’n geschilferde rode huid kan namelijk behoorlijk jeuken en ruwe plekjes voelen niet prettig aan. Gelukkig kun je veel tegen een droge huid doen.

De huid krijgt heel wat te verduren in de winter door guur weer en droge hete lucht binnenshuis. Hierdoor droogt de huid uit. Je huid kan gaan jeuken, waardoor je gaat wrijven en krabben. Dit kan leiden tot craquelé eczeem. Daarnaast staat een uitgedroogd savannelandschap op je benen niet erg flatteus. Het is dus zaak om je huid goed te beschermen in de winter.
Hoe ontstaat een droge of schrale huid?
Normaal gesproken worden de bovenste lagen van de huid gevoed vanuit de diepere huidlagen. Op het oppervlak van de huid bevindt zich een dun laagje talg. Dat is een vettig mengsel van stoffen uit de huid. Dat onzichtbaar dunne laagje houdt de huid soepel en zacht. Bovendien voorkomt dat laagje talg vochtverlies via de huid. Als het natuurlijke proces van voeding vanuit de diepere lagen en/of het dunne laagje vet en talg op de huid wordt beschadigd, kan er een droge huid ontstaan.
Wat kun je tegen een droge of schrale huid doen?
Tip 1: Zorg voor voldoende luchtvochtigheid De relatieve vochtigheidgraad van de omgeving is van belang voor het vochtgehalte van de huid. Tijdens de winter bij schraal weer en bij centrale verwarming binnenshuis ontstaat een relatief laag vochtigheidspercentage van de lucht waardoor de huid meer vocht verliest. Hierdoor ontstaat vaak een jeukende huid. Een goede vochtigheidsgraad in huis kan de hinder die je van de droge huid ondervindt, beperken. Dit kan door middel van een luchtbevochtigingsinstallatie of, nog eenvoudiger, door een bakje water naast de verwarming te zetten. Zet dan meteen je verwarming een tandje lager.

Tip 2: Douche en badder niet te lang en te heet Vermijd langdurig baden en douchen waardoor vocht onttrokken wordt aan de huid en uitdroging plaatsvindt. Ook te heet water en krachtig afdrogen zijn slecht voor de huid. Ga je toch in bad, gebruik dan badolie in plaats van badschuim.

Tip 3: Wees terughoudend met het gebruik van zeep, shampoo en badschuim Veelvuldig gebruik van zeep, badschuim en shampoo bevordert het ontstaan van een droge huid. Hierdoor wordt de samenstelling van het beschermlaagje op de huid beschadigd. Het gebruik van niet-alkalische zeep verdient de voorkeur.

Tip 4: Breng na het douchen gelijk een vette crème aan Droog je na het douchen licht af en breng dan gelijk de crème aan. De crème houdt het water in de huid vast.

Tip 5: Gebruik geen huidproducten met alcohol of parfum Alle crèmes die parfum (fragrance) of alcohol bevatten, zijn uit den boze. Die zijn te agressief voor de huid. Natuurlijke producten kunnen dat ook zijn, zoals lavendel, munt, citroen of eucalyptus. Hetzelfde geldt voor reinigingsproducten. Gebruik alleen milde producten. Veel reinigers bevatten de agressieve zeep sodium lauryl sulphate. Vermijd dergelijke producten.

Tip 6: Scrub af en toe Dode huidschilfers kun je verwijderen door af en toe te scrubben. Doe dit alleen niet te vaak en ga voorzichtig te werk. Vermijd scrubs met grote, harde korrels. Dat is zeker voor een gevoelige huid te agressief en het tast de beschermlaag aan.

Tip 7: Beperk zonnebankgebruik Een zonnebankkuur in de winter lijkt heerlijk. Maar het droogt de huid uit en het is een belangrijke huidverouderaar. Daarnaast is behoort zonnebankgebruik tot de hoogste risicocategorie op het krijgen van kanker.

Tip 8: Badder in havermout Havermout brengt de droge, jeukende huid tot rust. Bij de apotheek is colloïdaal havermout verkrijgbaar. Dit kun je in het badwater strooien. Ook kun je havermout in een washandje doen, natmaken, goed uitknijpen en op het lichaam aanbrengen.