SPF 25

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

SPF 25

De SPF (sun protection factor) geeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met niet-gebruik van de crème. Bij een SPF 10 kan iemand ruim 90 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon SPF 25 zou gebruiken is dat ruim 180 minuten (3 uur).

De werking van zonnebrandcrème berust op het UV-absorberend vermogen van ingrediënten in de crème. Je kunt dus ook spreken over het percentage van het UV dat de crème absorbeert. Dat heeft natuurlijk een bepaalde verhouding tot de SPF. Hieronder wordt in een tabel weergegeven hoe deze relatie is.
SPF % UV absorberend
SPF 2 – 50
SPF 4 – 75
SPF 8 – 87.5
SPF 10 – 90
SPF 15 – 93.3
SPF 30 – 96.7
SPF 50 – 98

Merk op dat een crème met SPF 30 niet 2x zo veel absorbeert als een crème met SPF 15. Een zonnebrandcrème met SPF 30 is dus niet 2x zo sterk als eentje met SPF 15! En verder is een belangrijke boodschap:
Totale UV-bescherming krijg je nooit.

Hoeveel moet ik smeren?
Voor een goede UV bescherming is het van groot belang om de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème te gebruiken. Al het onderzoek naar de SPF van een crème wordt gedaan met een hoeveelheid van 2mg/cm2 die gelijkmatig over de huid is uitgesmeerd. Indien men minder dan deze hoeveelheid zou gebruiken, neemt de SPF logaritmisch af. Dat betekent: helft smeren geeft een kwart van de op de verpakking genoemde beschermingsfactor. Bij voorbeeld SPF 28 is dan nog maar SPF 7!

Hoeveel is dan 2 mg/cm2?
Een goede maat is 1 theelepeltje voor een heel gezicht. Het hele gezicht is 5% van het lichaamsoppervlak. Dat wil zeggen dat men voor één arm of been (ieder ongeveer 9% van het lichaamsoppervlak) 2 theelepeltjes nodig heeft, voor de romp aan de voorzijde en de achterzijde (elk ongeveer 18%) telkens 4 theelepeltjes. Bij het insmeren van het hele lichaam gaat het dus best hard met de zonnebrandcrème. Het is daarom een overweging waard om het T-shirt aan te houden en een korte broek of Bermuda aan te doen in plaats van een zwembroek of bikini…