Stimuleren

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Stimuleren
Bij collageen denken de meeste mensen aan een belangrijk onderdeel van de huid. En dit klopt: de menselijke huid bestaat voor zo’n 70% uit collageenvezels. De hoeveelheid en kwaliteit van het collageen in de huid is deels verantwoordelijk voor de gezondheid en jeugdigheid van je huid. Hoe kun je de afname van de collageenproductie zoveel mogelijk voorkomen én hoe kun je de aanmaak ervan stimuleren?

Drie manieren om de afname in collageenproductie kunt voorkomen:

Zon met mate
Blootstelling van de huid aan intense en/of langdurige blootstelling aan zonlicht en UV-straling in het algemeen veroorzaakt vroegtijdige veroudering (fotoveroudering). Fotoveroudering heeft op een andere wijze een effect op de collageensynthese dan het geval is bij natuurlijke veroudering, maar de slotsom is dat de collageensynthese afneemt.

Rook niet
Roken zorgt ervoor dat de huid minder goed doorbloed wordt, waardoor er minder voedingsstoffen in de huid komen en afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Het gevolg is onder andere de afbraak en verminderde aanmaak van collageen.

Beperk je consumptie van simpele koolhydraten
Glycatie is het proces dat ontstaat wanneer het voedingspatroon een overdaad aan suikers (simpele koolhydraten) bevat. Suikermoleculen die via de darmen zijn opgenomen in ons bloed, hechten zich aan de proteïnen in ons lichaam, waardoor deze aan elkaar gaan plakken en versuikerde proteïnen oftewel Advanced Glycation Endproducts (AGE’s) vormen. Wanneer er suikerverbindingen gevormd worden tussen de proteïnen in de huid waaronder collageen, verliest de huid haar veerkracht en elasticiteit, wordt zij rimpelig en verkleurd zij. Tevens wordt de huid hierdoor kwetsbaarder voor schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling.

Manieren waarop je de huid kunt stimuleren om nieuw collageen aan te maken
In de beautyindustrie zijn er voornamelijk drie methoden waarop geprobeerd wordt om de huid te stimuleren nieuw collageen aan te maken. Dit zijn cosmeticaproducten en fillers die collageen bevatten, voedingssupplementen die collageen bevatten, en cosmetica-ingrediënten die helpen om de fibroblasten te activeren zodat deze meer collageen gaan aanmaken.

Het effect van collageen in cosmeticaproducten
Collageen kan van kunstmatige, plantaardige, dierlijke of menselijk aard zijn. In cosmetica wordt veelal gebruik gemaakt van dierlijk collageen, met name marine collageen (collageen afkomstig van zeedieren), omdat deze erg overeenkomt met het collageen in de menselijk huid.

Collageen crème
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat collageenmoleculen aangebracht op de huid in staat zijn om de huid te penetreren en een tekort aan collageen in de diepere huidlagen op te vullen, ongeacht de herkomst van het gebruikte collageen. Wel is collageen als cosmetica-ingrediënt een uitstekend bevochtigingsmiddel die een bijdrage kan leveren aan een optimale hydratatie van de huid.

Collageen wordt ook gebruikt als vulmiddel voor rimpels en littekens.
Hierbij wordt het collageen (veelal rundercollageen) direct in de diepere huidlagen gespoten. Het effect hiervan is echter tijdelijk en het collageen wordt mettertijd weer afgebroken. Inmiddels zijn er effectievere en veiligere opties wat betreft fillers beschikbaar, zoals fillers met hyaluronzuur.

Het effect van fibroblast-activerende cosmetica-ingrediënten
In plaats van te proberen om collageen in te brengen in de huid door het in z’n oorspronkelijke vorm te verwerken in huidsmeersels, worden er ook ingrediënten gebruikt die in staat zijn om de fibroblasten te activeren om nieuw collageen aan te maken.

Cosmetica-ingrediënten waarvoor (enig) wetenschappelijk bewijs bestaat dat zij in staat zijn om de fibroblasten te activeren, zijn:

vitamine C;
vitamine A;
glycolzuur;
niacinamide;

Het effect van collageen in voedingssupplementen
Tegenwoordig zijn er tal van voedingssupplementen in de vorm van pillen, poeders en drankjes die collageen bevatten. Voorbeelden van dit soort nutricosmetica zijn o.a. Collalift en Rejuvenal SkinMatrix. Vaak bevatten deze ook andere stoffen die van belang zijn voor een gezonde huid en de aanmaak van collageen in het bijzonder, zoals vitamine C.

Net als bij collageen als cosmetica-ingrediënt, is het bij collageen als voedingsstof maar de vraag of de collageenpeptiden aanbelanden in de huid en daar hun functie doen. Zij hoeven weliswaar niet te worden opgenomen door de huid, maar moeten wel het hele spijsverteringskanaal en een deel van de bloedbaan door, en worden in principe net zo verteerd als andere soorten proteïnen en afgezet daar waar het lichaam dat nodig acht.

Er zijn helaas geen grootschalige systematische meta-analyses uitgevoerd naar het effect van voedingssupplementen met collageen op de conditie van de huid. Toch is er wel wat wetenschappelijk bewijs voor een significant effect van de consumptie van collageenpeptiden op de conditie van de huid.