Striae

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Huidklacht
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Ouderen
Huid en zon
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

Striae

Striae is een herkenbaar probleem voor veel vrouwen. Het kan zelfs een reden zijn om niet meer naar het zwembad te gaan. Maar wat is striae precies? Hoe krijg je het, en gaat het ooit nog weg?
Veel mensen hebben er last van. De vervelende strepen kunnen meerdere oorzaken hebben, en komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Dat ze vooral bij dikke mensen voor zouden komen, is een fabel. Lees hier wat striae is, wat je er tegen kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is het?
Striae, of groeistrepen, zijn strepen op de huid die ontstaan als een bepaald lichaamsdeel snel groeit. Het meest bekend is striae op de buik, benen en borsten bij zwangere vrouwen. Jongeren die een groeispurt hebben meegemaakt kunnen soms ook last hebben van de vervelende strepen. Maar ook bij sporters die intensief trainen en bij mensen die snel in gewicht toenemen is het een bekend fenomeen. De groei van het lichaam gaat sneller dan de huid kan bijhouden. Hierdoor ontstaan er scheurtjes in het bindweefsel onder de huid, waardoor littekens ontstaan. Vaak zijn de strepen in het begin paars of rood, later worden ze wit. De meest bekende plaatsen waar striae zich vormt, zijn de bovenbenen, billen, buik en borsten. Striae is niet pijnlijk, maar ontsiert het lichaam wel.

Wat kun je eraan doen?
Er is nog geen goedkope effectieve behandeling gevonden tegen striae. Als je de strepen eenmaal hebt, gaan ze meestal niet meer weg. Er zijn crèmes te vinden bij de drogist en apotheek die beweren een oplossing te hebben tegen de strepen, maar het enige dat echt werkt is voorkomen dat je ze krijgt. Hoe? Door een aantal dingen wel, of juist niet te doen. Ben je van plan om meer te gaan sporten? Zorg dan dat je je training rustig opbouwt, zodat je huid mee kan rekken met de spieren die dikker worden. Weet je dat je dikker gaat worden, bijvoorbeeld door medicijnen of doordat je zwanger bent? Masseer de delen die snel groeien dan regelmatig in met Bio-oil. Hou de huid soepel en zorg vooral dat die niet droog wordt. Heb je de vervelende strepen al, dan kun je ze met wat make-up een beetje verhullen. Ook zorgt een mooi bruin kleurtje ervoor dat ze minder opvallen.