Verslapte huid

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Moment
Huidklacht
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Transpiratie
Eigenschap
Acne
Ouderen
Huid en zon
Haargroei
Productvorm
Ons Advies
Prijs
Sorteren op:

Verslapte huid

In de loop van de jaren wordt onze huid slapper en minder elastisch. Het is een verouderingsproces waar we niet aan ontkomen. Daarnaast zijn er bijzondere omstandigheden, zoals in korte tijd veel afvallen of het oprekken van de huid van de buik tijdens een zwangerschap, die de huid nog extra kunnen doen verslappen. Soms kan het wel lijken alsof de lichaamshuid ‘een maatje te groot’ is geworden. De zwaartekracht draagt nog een steentje bij waardoor de verslapte huid gaat hangen. Al met al geen prettig proces. Laten we een kijken wat de oorzaak van de verslapping van de huid is en wat we ertegen kunnen doen.

De tand des tijds: verslapping door afbraak van collageenvezels
Het verslappen van de huid is een normaal en natuurlijk proces. In de loop van de jaren wordt onze huid slapper en verliest elasticiteit. Dat geldt voor de gezichtshuid maar ook voor de lichaamshuid. De verslapping van de huid is een onvermijdelijk proces dat wordt veroorzaakt door de afbraak in de tijd van de collageenvezels (een belangrijk onderdeel van het bindweefsel van onze huid, zie het als een soort lijm die het weefsel bij elkaar houdt). Hoe snel deze afbraak verloopt, is afhankelijk van genetische factoren (erfelijkheid) maar ook van de levenswijze die we erop na houden (de blootstelling van de huid aan de zon, roken, voeding). Verder zijn er bijzondere omstandigheden die extra verslapping van de huid met zich brengen zoals veel afvallen in korte tijd en zwangerschap.

Crèmes voor een elastischere huid
Zowel mannen als vrouwen zijn zich tegenwoordig steeds vaker bewust van het minder strak worden van de huid en de cosmetische huizen spelen daar handig op in. In de kasten van de apotheken, de rekken van parfumerieën en de schappen van supermarkten vinden we tal van producten die ons beloven om de elasticiteit van de verslapte huid te herstellen. Volgens dermatologen zouden vooral actieve stoffen als Boswellia-zuur (boswellic acid) en producten op basis van collageen de stevigheid van de huid verbeteren. Maar, voegen de dermatologen daar gelijk aan toe, toch geven deze stoffen lang niet altijd het gewenste resultaat omdat het verlies van elasticiteit vaak diep in de huid zijn oorsprong vindt en deze stoffen vaak niet diep genoeg in de huid doordringen. Wel is het natuurlijk aan te raden om je huid zo soepel mogelijk te houden met voedende en hydraterende crèmes.

Laser, radiofrequentie en polymelkzuur
Naast specifieke huidverstevigende crèmes die dagelijks en voor langere periodes in de huid zullen moeten worden gemasseerd, zijn er ook andere, meer ingrijpende technieken om huidverslapping te behandelen.
Bij beginnende huidverslapping kan laser uitkomst bieden. Het is van belang dat je dit bij een kundig en goed uitgeruste arts laat doen. Er bestaat verschillende lasertechnieken en de arts zal over het juiste laserapparatuur moeten beschikken. In geval van huidverslapping zal de laser diep genoeg in de huid moeten doordringen. Door warmteontwikkeling wordt het herstel en de productie van collageen gestimuleerd.

Ook radiofrequentie wordt steeds vaker toegepast bij een verslapte huid. Door trilling van de elektroden wordt warmte geproduceerd die diep in de huid doordringt en het weefsel strak trekt.

Ook wordt huidverslapping wel bestreden door polymelkzuur diep in de huid te injecteren. Het zuur brengt kort gezegd een reactie op gang waardoor er nieuw collageen weefsel wordt gevormd dat tot een versteviging van de huid leidt. Het ingespoten polymelkzuur wordt in de loop van de tijd door het lichaam afgebroken.

Bij ernstige huidverslapping van de huid van de buik (zoals die na zwangerschap of bij een snelle gewichtsafname kan optreden) kan de huid operatief strak getrokken worden. De overtollige huid wordt verwijderd en de spieren worden op een zodanige manier weer aan elkaar gezet dat de buik strak en plat wordt. Nadeel van dit soort ingrepen is wel dat je er littekens aan over houdt. Een kundige arts zal deze echter zo veel mogelijk kunnen verbergen door ‘strategisch’ te werk te gaan. De ingreep is eenvoudiger (maar altijd nog een grote ingreep) als het alleen de zone onder de navel betreft. Gaat om de gehele buikzone (ook boven de navel) dan is de ingreep gecompliceerder en zijn daar ook meer kosten mee gemoeid.