Zelfbruiner

Merknaam
Geslacht
Verbeterfase
Gezichtsdeel
Huidtype
Productgroep
Lichaamsdeel
Eigenschap
Huid en zon
Productvorm
Prijs
Sorteren op:

Zelfbruiner

Veel mensen gebruiken zelfbruiners. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Een zelfbruiner is, zoals de naam al zegt, een product dat je een bruine teint geeft. ‘Bruin zijn’ werd in 1920 hip dankzij Coco Chanel en in de jaren ‘70 werd de eerste zelfbruiner uitgevonden. Het blijft lastig om gelijkmatig zelfbruiners aan te brengen en daarom een aantal tips en informatie in dit artikel.

Wat doen zelfbruiners?
Zelfbruiner is een product dat meestal de stof dihydroxyaceton (DHA) bevat, deze stof zorgt ervoor dat het zich hecht aan de natuurlijke eiwitten van de buitenste laag van de huid, De hoornlaag. Hierdoor krijg je een bruine teint. Het grootste voordeel is dat je het hele jaar door een kleurtje hebben door een zelfbruiner zonder dat het schadelijk is voor je huid. De huidveroudering zal er niet door versnellen of de kans op huidkanker verhogen, dit in tegenstelling tot veel zonnen.
Het is niet zo dat je er echt bruiner van wordt. De bruine kleur verdwijnt weer na 3 tot 5 dagen en hierna zul je het hele proces moeten herhalen. Een gerucht is ook, dat wanneer je zelfbruiner gebruikt, je beschermd bent tegen de zon. Dit is absoluut niet waar en desondanks kun je nog steeds verbranden in de zon.

De geschiedenis van zelfbruiners
Vroeger was het helemaal geen trend om een bruine huidskleur te hebben. Dames van adel wilden het liefst zo wit mogelijk blijven en liepen met parasollen rond die hen van de zon beschermden. Ze vonden dat bruine huiden waren voor mensen die de akkers bewerkten.
In 1920 kwam hier verandering in toen Coco Chanel een trend zette voor vrouwen overal ter wereld. Een goede beschermer zoals zonnebrand bestond nog niet en al snel waren er meer en meer gevallen bekend van mensen die huidkanker kregen als gevolg van de zon. Zonnebrand crèmes werden ontwikkeld maar bleken nog niet van dusdanige kwaliteit om het aantal mensen met huidkanker terug te dringen. In de zeventigerjaren werd de zelfbruiner uitgevonden en was een ‘redmiddel’ voor veel mensen die niet op de natuurlijke manier een kleurtje konden krijgen.

Hoe breng je het aan?
1. Schoonmaken – eerst maak je de huid die je wilt behandelen met een zelfbruiner schoon, het makkelijkste is zelfbruiner aanbrengen nadat je in de douche bent geweest.
2. Scrubben – nadat je helemaal schoon bent scrub je de huid, met een body- en/of gezichtscrub. Dit doe je zodat alle dode huidcellen van je huid vallen en je een egale dekking krijgt. Een zelfbruiner blijft langer zitten op een huid die van te voren gescrubd is.
3. Crème – om de huid tot rust te laten komen kun je een vochtinbrengende crème gebruiken. Sommige mensen zijn van mening dat dit het effect van de zelfbruiner zou kunnen beïnvloeden. Persoonlijk denk ik dat het effect natuurlijker wordt en daarbij is het altijd makkelijker om er achteraf een laagje bij te smeren dan alles er weer af te halen omdat het te donker is geworden.
4. Zelfbruiner – nu is het tijd om de zelfbruiner aan te brengen. Neem je tijd, het moet zorgvuldig gebeuren om een effen effect te krijgen. Nadat je het product hebt aangebracht haal nog even een vochtig doekje over je knieën en ellebogen om te voorkomen dat de zelfbruiner zich ophoopt in de plooien. Was na het aanbrengen ook je handen en goed tussen je vingers, je handpalmen worden ook niet bruin in de zon.
5. Wachten – het makkelijkste gedeelte, wachten. Wacht tenminste een uur voordat je kleding aan trekt. Wanneer de zelfbruiner nog plakt aan je huid of vochtig is kan deze afgeven aan je kleding. Deze vlekken krijg je er met wassen ook niet meer gemakkelijk uit.